106 четения

Ганчо Ганев се отказва да кметува в Обединение след три мандата и заболяване

66-годишният управник пожелава на своя наследник да възроди славата на минералните бани

 

НЯКОЛКО СА СЕЛСКИТЕ КМЕТОВЕ В ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ, които категорично наесен няма да участват в кметската надпревара. Сред тях е и Ганчо Ганев, кмет на Обединение. 66-годишният управник има зад гърба си три мандата, които не са последователни. Сега обаче твърдо е решил да си почива и повече да не се изкушава от тази власт. Ганчо става кмет на родното си село през 2003 г. После пропуска един мандат и така е селски първенец 12 г. с прекъсване. Основният аргумент на Ганев за отказ е, че е болен и засега няма диагноза, но буквално не може да се храни. Той ходил по различни доктори, но засега никой не му е обяснил защо има апетит, но след първата хапка не може да продължи.

ТОЙ Е БИВШ СЛУЖИТЕЛ НА МВР. Има син и дъщеря, които живеят и работят във В. Търново. Гордостта му е 18-годишната внучка Виолена, която участва в ансамбъл „Българче“ и участва на националното надпяване „Авлига пее“. Какво е направил през последния си мандат Ганчо Ганев?

„… Ами една вътрешна улица от 640 м. Пак по проект направихме църквата „Света Параскева“ с 341 000 лв. Улицата е образцова ,а църквата стана уникална, дори с климатици, осветление и всичко останало. Има иконостас, но още не е зографисана. Най-голямата драма обаче са минералните бани и сградата. Хубавото е, че всяко лято се пускат откритите басейни, но по сградата не е пипано от години нищо. Затова пожелавам на своя наследник да възроди старата слава на минералните бани в Обединение“, разказва Ганчо Ганев. Той допълва, че от 3 юни минералните къпални работят и интересът към тях е огромен. Съвсем друго обаче би било, ако има санаториум с леглова база, както е било едно време. Другата слава на селото, естествено, е „Авлига пее“, където всяка година идват над 3000 души да пеят песните на Мита Стойчева.

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ Е ЛИПСАТА НА РАБОТНА РЪКА и работа в селото. Към кметството има работници по програми, но като свършат, работата замира. По списък селото има 495 души, от които на евроизборите са гласували 150 жители. Къщите са малко над 1000, но понеже 300 души плащат ток и вода, кметът брои толкова къщи за обитаеми. Тази година бебета няма, а през трите си мандата е правил общо две сватби.

„Какво ми даде кметуването? Най-вече нерви, защото селският кмет е виновен за всичко. Ние обаче отговаряме за това, което е под земята, и за това, което е над нея – за тока и водната инсталация. Но и за всичко останало. Тук няма частен бизнес освен няколко магазинчета“, споделя още 66-годишният мъж.

Неофициално той казва, че имало трима мераклии за кмет на Обединение. Пожелава късмет на всеки, който ще седне на кметския стол, и допълва, че да си селски кмет, не е професия, а служба.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *