Новини

Инициативен комитет предлага Георги Живков да стане патрон на Спортното училище

ПЪРВИЯТ КМЕТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ОСНОВОПОЛОЖНИК НА СПОРТА В БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ЖИВКОВ ДА СТАНЕ ПАТРОН НА СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ В СТАРАТА СТОЛИЦА, предлагат членовете на Инициативния комитет, който се е заел с изграждането на паметниците на Сава Муткуров и Георги Живков. Предложението, което е подкрепено с около 250 подписа на търновски спортисти, почетни граждани и общественици, беше връчено вчера на директора на гимназията Снежина Михова. Тя ще трябва да предложи за гласуване тази идея в Педагогическия съвет. „Убедена съм, че моите колеги ще гласуват „за“, защото ние всички сме наясно със стойността на делото на Георги Живков. Освен това училището ни си няма патрон, но ние, без да подозираме, че така ще се развият нещата, сме избрали да празнуваме именно на 17 май – датата, която българският спорт чества за основополагаща“, каза Снежина Михова.

След решението на Педагогическия съвет на Спортното училище предложението ще бъде внесено и до кмета на общината инж. Даниел Панов, който ще трябва да го придвижи до комисиите на Общинския съвет. След това идеята трябва да бъде приета и от общинските съветници и чак тогава да бъде предоставена за одобрение и от Регионалното управление на образованието. Процедурата изисква всички тези документи да бъдат изпратени до министъра на образованието, който издава заповед за избора на патрон на Спортното училище.

Заедно с идеята Спортното училище да приеме за свой патрон Георги Живков инициаторите представиха вчера и първата по рода си биография на този бележит търновец. „От литературни източници разбрахме, че има ръкописна биография, написана от Виктория Живкова, която след това става Вела Благоева. След това установихме, че част от тази биография е издадена през 1953 г. в един археологически справочник на Варна и накрая разбрахме, че ръкописът се съхранява в Българския исторически архив на Националната библиотека. Заедно с ръководството на нашата библиотека изискахме тази библиотечна единица, разчетохме текста и го издадохме“, разказва Венелин Иванов, който е в основата на цялата тази благородна идея, свързана и със Сава Муткуров, и с Георги Живков. Няколко копия от биографията са дарени на търновската библиотека, ще ги получат всички училища, както и всички ученически клубове.

„Неслучайно избрахме да представим и биографията, и идеята за това Спортното училище да носи името на Георги Живков на 25 юни. Това е датата, на която през 1877 г. той става първият кмет на Велико Търново след Освобождението. От биографията научихме факти, които до момента и на нас не ни бяха известни. Като например това, че той е инициаторът в българските училища да бъдат въведени часове по гимнастика. Това става преди точно 125 г. и след едно негово посещение в Швейцария, където за първи път вижда, че учениците се занимават със спорт в училище. Изисква тук да дойдат треньори от Швейцария и на практика става основоположник на българския спорт“, разказва още Венелин Иванов.

В момента той и неговите колеги и съмишленици са на прага да реализират първата си идея – поставянето на паметник на Сава Муткуров във Велико Търново. Когато това дело бъде завършено, те ще започнат да набират средства и за издигането на паметници и на останалите двама от четиримата търновски регенти – Георги Живков и ген. Никола Михов. Регент е бил и Стефан Стамболов, който всъщност е и най-популярен от четиримата.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *