10 четения

След 36 г. чакане и 21 жалби премахнаха самосрутваща се сграда в центъра на областния град

Съседи направили собствено разследване и набавили документи, за да убедят Общината, че руините не са техен ангажимент

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕМАХНА ОПАСНИ РУИНИ В ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОИТО ТОРМОЗЕХА ЖИВУЩИТЕ и заплашваха да паднат върху околните сгради и преминаващите в района от… 1983 г. насам. 21 поредни жалби са депозирани междувременно в кметството по проблема, който се точи 36 г., информира Цоньо Цонев, един от главните потърпевши. За щастливата развръзка по казуса допринася и намесата на зам.-председателя на местния парламент адвокат Николай Илчев. „Борба“ също алармира на няколко пъти за проблема след проверки на място.

Парадоксалното е, че за опасните останки съкооператорите са заплатили 3 хил. лв. още по времето на социализма на местното кметство, но едва преди ден ги освободиха от тях. „Писахме поредната жалба, от последната измина година и половина, но никой не направи нищо. Чудото се случи чак сега”, коментира Цоньо Цонев.

От далечната 1983 г. досега той и съседите му гледаха отломки и отпадъци, които са долепени до сградата им на ул. „Вела Пискова“ N 8. Тук гъмжи от кучета и котки, които раждат малки, миризмата е отвратителна, пълно е с разни пълзящи гадини, но не можем да направим нищо. Да живееш в такива условия, е тормоз, пускали сме над 20 сигнала, но… глас в пустиня“, разказва Цонев. Живущите направо не могат да повярват, след като в понеделник пред къщите им спират багери и самосвали и започват да отнасят руините.

ДЕСЕТИНА СЕМЕЙСТВА НЯМАХА МИРА ОТ СИТУАЦИЯТА С „НИЧИЯ“ СГРАДА – БИВША ДЪРВОДЕЛНА НА УЛ. „ВЕЛА ПИСКОВА“ 8 във Велико Търново. „Направили сме пътека в Общината, всеки ни прехвърля на други и просто вдига рамене. Години наред изясняваха статута на собственост, а истината е, че просто не им се занимава“, обобщава Цонев.

През далечната 1983-та той и съседите му сформират ЖСК „Възход“. Плащат 3 хил. лв. право на строеж на Общината, като в тази сума влиза и такса за премахване на ненужната дърводелна. Година по-късно си построяват кооперацията, но полусрутената сграда пред нея остава. „Тя бе точно пред нашия блок, представете си какво е – вече 36 години, като се доближиш до прозореца от юг, и да виждаш руини, за които сме платили да ги няма“, обяснява Цонев.

Доста време на него и на съседите му им отнема да открият кой е собственик на сградата. Оказва се, че това е бившата дърводелна на Николай Камбуров, който отдавна е починал. Помещенията и досега са пълни с негови вещи. Приживе човекът е обяснил, че бараката е общинска, и са му я взели, за да се построи блокът, но не е негов ангажимент тя да бъде премахната. „На когото му пречи – да си я събори, не е моя!“, отсякъл бившият й собственик. Така живущите на ул. „Вела Пискова“ стигат до Общината, а неотдавна предоставят и всички документи, за да убедят чиновниците, че премахването на постройката е техен ангажимент. В крайна сметка успяват, за да последва щастливата развръзка.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка авторът

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!