128 четения

За кого са предназначени кабинетите за неотложна медицинска помощ?

Възмутена майка алармира „Борба“, че в дежурния кабинет за неотложна медицинска помощ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ са отказали да прегледат двегодишното й болно дете. По думите й д-р Светла Ангелова, която била на смяна в съответния ден, се държала грубо и дори изгонила нея и момченцето й.

„Отидохме в събота сутринта за преглед в неотложния кабинет, защото синът ми Теодор бе с висока температура, разстройство и общо неразположение. През уикенда личният лекар почива, а случаят не е животозастрашаващ, затова не се наредихме на опашка пред Спешното отделение, защото знаем, че неотложният кабинет поема пациентите на джипитата, когато отсъстват“, заяви Виолета Гужева.

Жената разказа, че след като влезли за преглед, станало ясно, че личният лекар на Теодор, който работи в Горна Оряховица, няма договор с търновската болница за обслужване на пациентите от листата му.

„Д-р Ангелова отказа да прегледа детето и ни каза да напуснем. Аз й предложих да платя прегледа, защото няма към кого друг да се обърнем. Държанието й беше изключително арогантно“, допълни Виолета.

Потърсихме за коментар д-р Николен Стойнов, управител на Диагностично-консултативния център в болницата, под чието ръководство е и неотложният кабинет. Той обясни, че причината за отказа от преглед наистина е липсата на договор с личния лекар на детето, и използва случая да внесе повече яснота за това за кого са предназначени тези медицински звена.

„Проблемът идва от това, че хората не са добре информирани от личните лекари към кого да се обръщат, когато джипитата отсъстват. ДКЦ МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ има договор с личните лекари от община Велико Търново, а общопрактикуващите от Горна Оряховица – с МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Затова д-р Ангелова е насочила майката и детето към колегите от железничарския град. Ние получаваме символични суми за обслужените пациенти и ролята на неотложния кабинет е по-скоро социална“, коментира той.

Пред него д-р Ангелова обяснила, че не е повишала тон в конкретната ситуации и че всъщност Виолета не й е предлагала пари за прегледа.

Д-р Стойнов подчерта, че в звеното няма как да се извършват платени прегледи, защото то не разполага с касов апарат, а взимането на пари на ръка е недопустимо.

По думите му всеки месец има поне по няколко подобни случая заради неинформираност по въпроса. Съветът му е пациентите да попитат личните си лекари към кого да се обърнат при отсъствието им, за да не се стига до подобни ситуации. Допълни още, че често се случва също хората да търсят съдействие в неотложния кабинет за издаване на смъртен акт, но това също не може да се случи без договор със съответния общопрактикуващ медик.

Галина ГЕОРГИЕВА

7 коментара за “За кого са предназначени кабинетите за неотложна медицинска помощ?

 • 26.06.2019 в 13:37
  Permalink

  Тези…..и този доктор, Стойнов, за малко да се навием със жената при него да бъдем….Трябва цялата болница, да се изкорини и наново да се изгради…но с тези мижави заплати там, медицински лица няма за съжаление….останаха най-неможещите лекари тук. Чистачките стават сестри даже. Не е хубаво така да пиша, утре може да спасят моя живот, но….това заслужават.

  Отговор
 • 26.06.2019 в 14:34
  Permalink

  Не че нещо ама тази Ангелова е страшен цербер и се държи отвратително с пациентите. Тоди случай не е първият, не е двадесетият и със сигурност няма да е и последният..

  Отговор
 • 26.06.2019 в 16:04
  Permalink

  A, къде е хипократовата клетва???? Човек в беда, още повече – дете!!!! Лекар, който не оказва помощ, а пренасочва… това отношение в Европа не съществува. Щом си лекар – помагаш.

  Отговор
 • 26.06.2019 в 16:16
  Permalink

  Doktor Angelova e sram za lekarskoto saslovie.Darja se izkluchitelno grubo i s maika mi.

  Отговор
 • 26.06.2019 в 17:27
  Permalink

  А може ли от редакцията да попитате д-р Стойнов, защо при посещение в неотложния кабинет те карат да се наредиш заедно със спешните случай!!!! Трябва ли пациентите, които имат нужда от нормален преглед да чакат заедно със спешните случаи?

  Отговор
 • 26.06.2019 в 18:23
  Permalink

  Д-р Стойнов, в този кабинет на мен ми взеха 5 лв. за вадене на кърлеж.

  Отговор
 • 26.06.2019 в 21:46
  Permalink

  Интересно, ако си в командировка и се почувстваш зле, към кого трябва да се обърнеш за медицинска помощ?…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!