86 четения

Здравният министър: „Болниците имат готовност да увеличат заплатите с до 250 лв.“

Кирил Ананиев запозна във Велико Търново болничните директори в региона с новата методика за заплатите в сектора

 

ВСИЧКИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ МОГАТ ДА УВЕЛИЧАТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НА ПЕРСОНАЛА СИ С ОТ 150 ДО 250 ЛВ. Това заяви в старата столица здравният министър Кирил Ананиев, който дойде за работна среща с директорите на областните болници във Велико Търново, Ловеч, Габрово и Русе, както и с управителите на общинските лечебни заведения в региона. По думите му ресурсът, който ведомството е осигурило, позволява сериозния скок в заплатите, а методиката, която той и екипът му са разработили, ще помогне за въвеждане на регулация на размера на доходите на санитари, специалисти по здравните грижи и лекари. Предложението е съотношението при определянето на работните заплати да бъде съответно 1 към 1,7 към 2,2.

„Методиката не е задължителна. Самото ръководство и работещите в болниците ще преценят дали да я приложат, ние даваме само насоки. Как ще стане увеличението, ще решат те – дали чрез основната заплата, или като допълнително финансово стимулиране за постигнати резултати. Целта е възнагражденията да се доближат до началните заплати по колективния трудов договор“, коментира Ананиев.

СПОРЕД МЕТОДИКАТА РАЗХОДИТЕ ЗА ПЕРСОНАЛ ТРЯБВА ДА БЪДАТ НЕ ПО-МАЛКО ОТ 50% ОТ ОБЩИТЕ ПРИХОДИ, които получава конкретното лечебно заведение, а допълнителното материално стимулиране не може да надхвърля 50% от общите разходи за персонал, с изключение на средствата, които идват от клинични проучвания и от приходите от извършени услуги, утвърдени по ценоразпис на лечебното заведение.

Директорът на общинската болница в Павликени д-р Ренета Кръстева обаче заяви, че методиката е неприложима в лечебните заведения, собственост на местната власт.

„Смятам, че ситуацията може да се подобри само ако има увеличение на клиничните пътеки. В Павликени лекарите получават бруто 1000 лв., а медицинските сестри – около 850 лв. На този етап не можем да направим нищо, за да увеличим заплатите и да привлечем нови кадри. Медиците и професионалистите по здравни грижи са на възраст и няма кой да ги замени. За нас методиката е неприложима”, коментира д-р Кръстева.

Министърът обаче коментира, че именно общинските болници имат по-голям ресурс за въвеждане на предложенията от ведомството.

„Те имат по-голям ресурс от областните болници, защото получават по-сериозно финансиране по Наредба 3 за дейностите извън задължителното здравно осигуряване, в това число и за отдалечени високопланински и труднодостъпни райони“, подчерта той.

Ананиев отказа да прогнозира дали ще спрат протестите на медицинските сестри, но заяви, че е направил необходимото, за да задоволи исканията им.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

 

 

2 коментара за “Здравният министър: „Болниците имат готовност да увеличат заплатите с до 250 лв.“

  • 26.06.2019 в 14:18
    Permalink

    Едно нещо не ми е ясно. Копнаха ли отново „първа“ копка на „новото“ крило или Юрдека няма да го направи?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *