37 четения

126 души в областта са пожелали личен асистент

От 1 април до момента в Областна дирекция „Социално подпомагане“ са подадени 126 молби за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите на хора с физически затруднения за включване в механизма лична помощ. Това информира Ивайло Деев, юрисконсулт на ведомството. Най-голям е броят на хората, пожелали личен асистент, от Велико Търново – 36, следва Свищов с 33 и Елена с 20. По 13 кандидати има в Павликени и Горна Оряховица, в Стражица са 11, а в Лясковец няма.

„Личната помощ се предоставя въз основа на изготвена индивидуална оценка на потребностите и издадено направление по реда от Закона за хората с увреждания. Броят на часовете за лична помощ се определя според степента на зависимост на всеки човек“, обясни Деев.

Първа степен представлява умерена зависимост, в нея попадат тези, които се нуждаят от помощ за реализиране на различни дейности по няколко пъти в месеца и имат необходимост от ограничена подкрепа за персонална автономност.

Втората степен касае лица, които не могат да се справят сами в ежедневието си до два пъти на ден. Третата обхваща хората, които разчитат на чужда помощ четири пъти дневно, а четвъртата обуславя тоталната зависимост. При нея лицата са с пълна загуба на физическа, умствена, интелектуална или сетивна автономност.

„Човек с увреждане, който иска да му бъде представена лична помощ, подава лично или чрез упълномощено лице заявление, в което декларира, че не получава друга подкрепа. Той може да посочи избран от него асистент, а ако не се е спрял на някого, доставчикът на услугата може да му предложи такъв“, уточни юрисконсултът.

Представянето на личната помощ ще стартира от 1 септември, а финансирането на услугата става чрез държавния бюджет.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!