141 четения

Д-р Илко Костурков участва в най-големия обучителен модул за млади гастроентеролози в Европа

Младият специалист от МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица д-р Илко Костурков участва в традиционното Лятно училище по гастроентерология в Чехия. То се проведе в периода 13 – 16 юни в Прага по инициатива на европейската организация по гастроентерология. Във форума се включиха 150 лекари под 40 години от 35 държави, като целта на обучението е да се уеднаквят знанията на специалистите в различните страни, за да може да се приложи качествено лечение на заболяванията на коремните органи, без значение от местоположението на болниците, в което се лекуват пациентите.

Специфичното за курса е, че всеки лекар може да се включи в него само веднъж през своята кариера.

„Този интензивен, клинично ориентиран курс е образователна възможност за гастроентеролози, които се обучават в Европа, като в него са съчетани най-съвременни лекции с практическо обучение. По време на курса специалистите придобиват нови практически и клинични познания, които могат да бъдат приложени незабавно в професията“, коментира след завръщането си от лятното училище в Прага д-р Костурков.

Той разказа, че по време на обучението са били представени техники, които са търсени за медицински специалисти в клиничната хепато-гастроентерология, както и полезни умения за хранене и диетика – FODMAP диета.

Лектори и асистенти по време на цялото обучение са били едни от най-известните преподаватели в Европа – Раду Тутуян от Швейцария, Дан Думитраску от Румъния, Томица Милосавлиевич от Сърбия, Радислав Наков от България и Роберто Пенагини от Италия.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!