34 четения

Министър Красимир Вълчев награди петокласници от СУ „Вела Благоева“

Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” с отличия от две министерства

 

ДВЕ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УЧИЛИЩА – СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ И ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“, получиха три отличия от тазгодишния конкурс на Министерството на здравеопазването „Посланици на здравето“. Здравното ведомство прави този конкурс вече 11 години в партньорство с министерствата на образованието и науката, на младежта и спорта, на културата, на околната среда и водите, както и със съдействието на Представителството на Европейската комисия в България.

1989 ученици от I до XII клас от цялата страна са участвали със свои проекти в националния конкурс тази година.

НАГРАДАТА НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ СПЕЧЕЛИХА ПЕТОКЛАСНИЦИТЕ ОТ СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Децата са ученици в V „в“ клас и техен класен ръководител е Кристина Ганева. Хлапетата са впечатлили образователния министър с проекта си „Избирам храната на баба“, а състезанието, в което търновските деца са участвали, е на Министерството на здравеопазването. Борислава Николова, Виктория Обрешкова, Михаела Драганова и Християн Христов са били гости на церемонията в министерството, за да получат отличието. „Проектът е за това как да избираме здравословната храна. Затова е и традиционният вече конкурс на здравното министерство. В това състезание се конкурират проекти, насочени именно към това как децата да бъдат по-здрави, по-активни физически“, разказва Кристина Ганева и допълва, че децата са имали възможност да се срещнат и с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който лично е присъствал на церемонията по награждаването на победителите в националния ученически конкурс „Посланици на здравето”. Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести.

Петокласниците на Кристина Ганева работят по проекта си цяла година и са успели вече да разкажат за здравословната храна на децата от детските градини, както и на учениците от началния курс в СУ „Вела Благоева“. Освен това петокласниците са изработили макети на различни здравословни храни и тези макети са подредени в постоянна изложба в училището. „Закачили сме ги да висят от тавана и докато учениците тичат по коридорите, да са им пред очите тези здравословни храни, за да не забравят, че храната е важна за здравето им“, допълва още г-жа Ганева.

За да бъде още по-интересно на децата, тя ги е водила в болницата, за да видят кръвни клетки, и в лабораторията на РЗИ, където специалистите им говорили за здравословната храна. Заедно с родителите са ходили на пикник, като задължителното условие било храната да е домашно приготвена.

ДВЕ МИНИСТЕРСТВА ДАДОХА СВОИТЕ НАГРАДИ ЗА ОЩЕ ЕДНО ТЪРНОВСКО УЧИЛИЩЕ – ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“. Министерството на младежта и спорта връчи награда на проекта „Здравно махало“ с ръководител Албена Иванова, учител по биология и здравно образование, класиран на второ място във възрастовата група IX XII клас. Разработката е в тематичната област „Здравословно хранене и физическа активност“.

Проектът „Старт-И-рай“ бе награден от Министерството на здравеопазването. Дейностите му са от тематичната област „Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол“ и е класиран на второ място. Негов ръководител е инж. Славка Проданова, учител по икономически предмети.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!