66 четения

Министърът на културата Боил Банов даде в Свищов старт на инвестиции за 2,8 млн. лв.

Държавата ще подкрепи бъдещите разкопки на крепостта „Калето” и ремонта на къщата музей „Алеко Константинов”

 

Министърът на културата Боил Банов посети във вторник Свищов и три населени места в общината, където даде старт на дейностите по проект „Ремонт, реконструкция и мерки за подобряване на енергийната ефективност в обекти на културната инфраструктура на територията на община Свищов”. Предложението е включено в инвестиционната програма на Общината и е на обща стойност 2 766 728,99 лева. Проектът е инвестиция в устойчивото развитие на културната инфраструктура на три читалища на територията на общината – „Светлина – Царевец 1927”, „Трудолюбие – 1907” – с. Вардим, и „Филип Станиславов – 1903” – с. Ореш.

„Не знам дали ще ми се случи друг път в живота такава чест, да открия в един ден ремонтните дейности на три български читалища, които ще бъдат реновирани изцяло”, каза пред жителите на Ореш министър Банов. Той допълни още, че кметът на Свищов Генчо Генчев е от малкото кметове в България, които милеят еднакво както за общинския център, така и за населените места. „Той работи за културата, работи за инфраструктурата и помага. Това е уникален човек!”, добави още той.

„Няма как да не се случват хубавите неща, когато имаме подкрепата на националната власт в лицето на правителството, в лицето на Министерството на културата и екипната работа между кмета на населеното място, кмета на общината и областта. Когато сме обединени в името на доброто, всички усилия си струват”, категоричен бе кметът Генчо Генчев.

По време на своята визита министър Банов посети крепостта „Калето”, където лично проф. Николай Овчаров го запозна с резултатите от археологическите проучвания от средата на май до средата на юни тази година. Министърът на културата бе категоричен, че ако може да се възстанови видът на крепостта по най-прецизния начин, това ще бъде невероятно и ще привлича много туристи, и потвърди, че Министерството на културата ще подкрепи финансово бъдещите разкопки, които да разкрият изцяло цитаделата в Свищов.

Министърът на културата посети и къщата музей „Алеко Константинов”, където се запозна със състоянието на сградата и необходимостта от ремонт. Боил Банов бе категоричен, че ремонтът на покрива ще бъде първата част от дейностите, които ще бъдат предприети. През август предстои втора сесия на финансиране и осигуряването на средствата за ремонт на покрива ще бъде приоритет на Министерството на културата.

При посещението си в Свищов Боил Банов разгледа ремонтирания църковен храм „Свето Преображение”, археологическия резерват „Нове”, където имаше възможност лично да си отсече сувенирна антична монета и да разговаря с археолога доц. Павлина Владкова. Министърът бе впечатлен и от поддръжката на историческата местност Паметниците, където на 27 юни по традиция ще бъде отбелязан празникът на града, както и от модерния културен център, създаден по проект за трансгранично сътрудничество в с. Царевец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *