4 четения

Представители на 7 държави и 13 университета обсъждат във ВТУ изучаването на славянски езици

КОМИСИЯТА ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА СЛАВЯНСКИТЕ ЕЗИЦИ И ЛИТЕРАТУРИ КЪМ МЕЖДУНАРОДНИЯ КОМИТЕТ НА СЛАВИСТИТЕ заседава днес и утре във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В годишното заседание участват 20 членове на комисията, представители на седем държави и 13 университета. Българските представители са седем преподаватели слависти от Великотърновския и Софийския университет.

Успоредно с работната среща ще бъде проведена и конференция, посветена на актуални теоретични и методологически проблеми на изучаването и преподаването на славянски езици, литератури и култури в университетите по света. Преподавателите работят в четири тематични блока. Докладите са посветени на славистиката в европейското национално и културно наследство и на направленията в изучаването и развитието на славистичната наука в системата на университетското образование. Има предвидени панели и за интердисциплинарните изследвания в областта на славянските езици, литератури и култури и за преподаването на славянски езици, литератури и култури в конфронтативна, интертекстуална и интеркултурна перспектива. Представителите на различните висши учебни заведения ще говорят и за изучаването и преподаването на български език, на българска литература и култура в университетските програми в чужбина.

Председател на комисията е проф. д-р Лиляна Баич от Филологическия факултет на Белградския университет, а неин член е и проф. д-р Ценка Иванова от Великотърновския университет. Домакини и организатори на заседанията са преподаватели от катедрите „Славистика“ и „Русистика“. ВТУ е за втори път домакин на заседание на комисия, акредитирана към Международния комитет на славистите, и това е високо признание. През 2009 г. в университета заседава Комисията по балканско езикознание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!