19 четения

Търновският театър играе „Теменужката от Монмартър” на Царевец

ТЪРНОВСКИЯТ ТЕАТЪР ЩЕ ИЗИГРАЕ ЕДНО ОТ КУЛТОВИТЕ СИ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ „ТЕМЕНУЖКАТА ОТ МОНМАРТЪР“ НА ЦАРЕВЕЦ. Така артистите на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ и тази година ще станат част от летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Представлението е на 26 юли от 21 часа.

„Теменужката от Монмартър” е най-новото заглавие в афиша на Музикално-драматичния театър в старата столица. За първи път в България тя се играе в оригиналната версия на Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, които са автори на либретото. За основата е послужила една малка книжка – „Сцени от живота на бохемата” на Анри Мюрже. По различни части от нея са създадени още две произведения – върхове в историята на оперното изкуство – оперите „Бохеми” от Джакомо Пучини и Леонкавало.

„Теменужката от Монмартър” е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на Калман. Първата премиера е била в оперетния театър „Йохан Щраус” във Виена на 20 март 1930 г. и оттогава не слиза от световните музикални сцени. В България има два опита да бъде поставена, за съжаление, с твърде преобразено либрето и подменени персонажи заради комунистическата цензура от епохата – не по оригиналния текст на произведението, а по вариации, написани от съветски либретисти. Затова екипът на великотърновския театър реши да постави произведението за първи път у нас в оригиналната му версия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!