29 четения

Воинска и манастирска кухня, аристократични блюда и лечебни храни представят в събота и неделя на Царевец

Посетителите на фестивала ще могат да стрелят с лък и арбалет и да се забавляват със средновековни игри

 

ВОИНСКА И МАНАСТИРСКА КУХНЯ, ОТБРАНИ АРИСТОКРАТИЧНИ БЛЮДА И ЦЕЛЕБНИ ХРАНИ ЩЕ БЪДАТ ПРИГОТВЯНИ НА ЦАРЕВЕЦ ПО ВРЕМЕ НА международния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград: вкусът на Средновековието“. Фестът е в събота и неделя и за него във Велико Търново ще пристигнат повече от 140 реконструктори от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна.

Целият съботен ден е посветен на кулинарни демонстрации на ястия, които са били типични за Средните векове. Гостите на фестивала ще могат да вкусят задушено говеждо, византийска леща със свинско в бял сос, средиземноморска рибена чорба, маринована скумрия по манастирски, пушена пъстърва в мъх, ечемичен хляб, дивечова яхния, кюфтенца с боровинки, средновековна арабска кухня и още ястия по рецепти и технологии от XII XIV век. Специално внимание ще бъде отделено на войсковата храна и на средновековната диетология и лечебните свойства на билките и подправките. Ще може да се опита медовина и бира по старинни рецепти.

За храната на българите през Средновековието презентация ще направи доц. Иван Лазаров от ВТУ, който 30 години изследва средновековната българска кухня. Под негово ръководство ще има и урок по кулинарна история, в който ще се включат ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

По време на средновековния фестивал на Царевец ще бъдат показани възстановки на различни занаяти. Посетителите ще могат да се включат в стрелби с лък и арбалет и да се забавляват със средновековни игри, музика и танци. За първи път ще се проведе боен турнир „Болярски меч“, ще има атрактивна реконструкция на завръщането на славните средновековни воини от поход, бойни демонстрации „Справедливо възмездие“ и др.

Най-мащабният средновековен фестивал в България е организиран от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество „Традиция” – регионален клон Велико Търново. Началото е на 28 юни в петък от 19,30 ч. с концерт и огнено шоу „Звезди над средновековен Търновград” в Двореца на Царевец с участието на украинската група Spiritual Seasons.

В събота в 10 ч. на площад „Цар Асен I“ е възстановката на превземането на портите на крепостта от завърналия се в Търново цар Иван Асен II и прокуждането на узурпатора Борил. Достъпът до фестивала е свободен, заплаща се само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен за крепостта ще са вечерните събития на 28 и 29 юни от 18,30 до 21,30 ч.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *