14 четения

Заместник-министър Георг Георгиев даде старт на национална дискусия за 140 г. българска дипломация

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРЪТ НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ БЕШЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КЪДЕТО ВЧЕРА ЗАПОЧНА националната дискусия, посветена на 140-годишнината от създаването на Министерството на външните работи и българската дипломатическа служба. Срещата събра в музей „Възраждане и Учредително събрание“ ученици, студенти и общественици. Дискусията се проведе в същата зала, в която преди 140 г. е приета и Търновската конституция.

„Мястото, в което се намираме, е символ само по себе си, място, което е изковало основите на Третата българска държава и бележи възраждането на повече от 1300-годишната ни история. Затова днес ще говорим за пътя, по който е минала дипломацията ни през тези 140 г. и за 15 г. членство на България в НАТО. Днес няма да говорим с какво не се гордеем, нито пък за духовната пустота, защото това да не осъзнаваш мястото и ролята си след тези 1300 г. история е недостойно“, каза Георг Георгиев.

Националната инициатива е дело на Дипломатическият институт, съвместно с Министерството на външните работи. Целта на поредицата от срещи в страната е да бъдат популяризирани постиженията на българската дипломация, както и да бъде повишен интересът на младежите към сферата на международните и дипломатически отношения.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!