30 четения

Свищов празнува 142 години свобода

Празникът на Свищов започна по традиция в храм „Света Троица“, където от архиерейския наместник отец Руслан Личев бе отслужен благодарствен молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България.

Програмата продължи на Братската могила в местността Паметниците, където свещениците от Свищовската духовна околия отслужиха заупокойна панихида за загиналите в Руско-турската война. Гости на събитието бяха консулът на Генералното консулство на Руската федерация в Русе Андрей Громов, заместник областните управители инж. Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева, инж. Емануил Манолов – кмет на община Павликени, председатели на общински съвети, кметове на кметства и общини.

Празнични слова произнесоха кметът на Свищов Генчо Генчев и Андрей Громов, които подчертаха значимостта на изхода от битката на 27 юни 1877 година за свободата на цяла България. Андрей Громов благодари на кмета на Свищов за съхраняване на паметта за историческите събития и историческите паметници. Той каза още: „Аз съм запознат с вашите планове за реконструкция на това прекрасно място съвместно с Министерството на културата. Това е голям и важен проект, за което ви желая много успехи в това дело. Надявам се, че след неговото приключване град Свищов ще привлича още повече туристи от различни страни и най-вече от Русия. Тези хора ще могат отблизо да се запознаят с историята на освобождението на България”.

По повод празника бяха получени много поздравителни адреси. Програмата завърши с церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите при Свищов за освобождението и независимостта на България. Участие в нея взеха деца от ДГ „Радост“, които рецитираха и пяха песни за славната история на България и любовта към Родината.

Празникът на Свищов продължи вечерта на площад „Алеко“ с театрално-музикално представление, посветено на освобождението на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!