385 четения

Централният пазар на В. Търново – с нова визия, 90 маси за търговци и подземни и надземни паркинги със 190 места

Великотърновският общински съвет даде съгласие за обновлението в качеството си на съдружник

 

НОВА, МОДЕРНА ВИЗИЯ, ПОДЗЕМНИ И НАДЗЕМНИ ПАРКИНГИ, КОИТО ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ЧАСОВЕ ЩЕ СА БЕЗПЛАТНИ, ЩЕ ИМА ЦЕНТРАЛНИЯТ ПАЗАР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. На свое заседание в четвъртък Общинският съвет одобри реализацията на проекта, който вече е минал на Експертен съвет по устройството на територията. Община Велико Търново е съдружник с 49% в капитала на фирмата „Пазари ВТ“, която експлоатира обекта. Това в момента е и най-печелившото съдружие за кметството, като фирмата е с печалба от близо 300 хил. лв. за последната година.

Проектът за пълната реконструкция на най-важната част от пазара на старата столица е дело на видния архитект Пламен Иванов. Специално за „Борба“ той представи и новата визия, която ще улесни освен търговците и производителите, така и самите потребители и ще подобри качеството на услугата. По време на дискусиите бе припомнено, че наемите на маси на пазара в момента са най-ниски в България и даже след ремонта ще останат на тези нива. Предвидено е създаването на подземни и надземни паркинги за 180 автомобила и бусове, като използването им за определено време от посетителите ще е безплатно.

Проектът на арх. Иванов обхваща цялата нереконструирана територия откъм улиците „Никола Габровски“ и „България“, както и пространството при централния вход. Този проект се отличава доста от предишен подобен заради оптимизирането и увеличаването на местата за паркиране и ситуирането им, тъй като паркирането, особено в централната част на старата столица, си е вече сериозен проблем.

Запазва се характерът на територията – рамкираща периферна застройка с ниска етажност. Новата надземна застройка включва тяло с височина 1,5 етажа от юг, както и два други от север.

Предвидено е да се съборят всички постройки по фронта към бул. „България”. Махат се и тези на по етаж при централния вход и порталната арка. Събарят се двуетажната масивна сграда по ул. „Н. Габровски” и едноетажните павилиони западно от нея. Хале-център пък се запазва, като се предвижда неговата реконструкция и оптимизация. Запазва се сега действащата организация на откритите търговски площи – търговски ръкави север и юг, гласи проектът на арх. Пламен Иванов. Запазва се централната пешеходна ос – от главния вход, през хале-центъра и пазарния площад. Запазват се съществуващата дървесна растителност, оформяща от юг северния търговски ръкав.

ПОДЗЕМНИЯТ ПАРКИНГ С КАПАЦИТЕТ 83 ПАРКОМЕСТА, 7 ОТ КОИТО СА ОРАЗМЕРЕНИ ЗА БУСОВЕ, Е ПРЕДВИДЕН ОТКЪМ „Н. ГАБРОВСКИ“.

Там проектът предвижда и 4 товаро-пътнически асансьори за зареждане на стоки и достъп на посетители, включително хора с увреждания.

Подземният паркинг е с вход-изход от ул. „Н. Габровски” и изход на запад.

Всички маси за продажба на плодове и зеленчуци ще бъдат защитени с тенти от слънцето и дъжда. Около централния вход пък е предвидено изграждането на тенти за защита от слънце и дъжд на пазаруващите. Ще се направят и нови модули за продажба на цветя около централния вход.

Предвижда се реконструкция на съществуващата централна сграда и преустройването й в комплекс от магазини за хранителни стоки тип хали. Той ще включва 10 магазини, организирани около централно проходно пространство, с изцяло отворени щандови линии, затварящи се с ролетки. От север по протежението на „България“ се правят 10 нови офиса на мястото на сегашните, на които ще има надземен паркинг.

Цялостната реконструкция обхваща територия от 7,04 дка, от които половината е подземният паркинг. Масите за плодове и зеленчуци ще са 90. След одобрението на съдружника, чрез принципала – Великотърновския общински съвет, предстои изготвянето на количествено-стойностна сметка за проекта и самата му реализация, която ще обхване период от около година и ще бъде направена поетапно.

Стилян НАЙДЕНОВ

12 коментара за “Централният пазар на В. Търново – с нова визия, 90 маси за търговци и подземни и надземни паркинги със 190 места

 • 27.06.2019 в 11:36
  Permalink

  Върнете Кооперативния пазар на дребните производители от село,а не на търговците!!!! Върнете истинските плодове и зеленчуци,които да можем да пипнем с ръка, когато ги избираме, а не да се чувстваме престъпници пред лицето на наглите и безпардонни прекупвачи!!

  Отговор
  • 28.06.2019 в 13:10
   Permalink

   Точно казано….Предния ден се върнах от Малта, и реших да си купя тук череши. На сергията на входа на пазара имаше изложени череши, взех си една, опитах просто (не видях отначало да има продавач, стоях около 3 мин и никой). Реших да се върна след 10 мин, но бях „уроган“ от някакъв чичка, и ме заплаши че ще ме убие. Този е там всяка година – прекупвач, а аз се почувствах като престъпник, нали ако го бях видял – щях и да го питам дали мога да взема една череша. Не знам какво да правя, не съм злопаметен, но ако още веднъж се повтори, нали и аз имам приятели и бих действал….но за Пазара – ще е като с улица Крайбрежна, ще е като площада на Царевец, ще е като ремонта в кавички, пред спортната зала – някой дали се замисля колко пари там потънаха – за плочките пред спортната зала – пренареждането на старите такива, и какви локви в момента стават там???

   Отговор
 • 27.06.2019 в 13:06
  Permalink

  То хора не останаха да произвеждат. Хубава новина. Това е необходимо. Дано и производителите да се умножат.

  Отговор
 • 27.06.2019 в 18:09
  Permalink

  На тази диващина не и е мястото в центъра на града!

  Отговор
 • 27.06.2019 в 18:49
  Permalink

  Общината да въведе елементарен ред и сертифицира производителите, за да бъдат различавани от прекупвачите. Иначе ще продължаваме да виждаме на „пазара“ ананаси с етикети от лидъл на двойна цена…

  Отговор
 • 28.06.2019 в 10:02
  Permalink

  Идват избори и е време за фишеци!

  Отговор
 • 28.06.2019 в 12:59
  Permalink

  либерално-олигархичната върхушка ни превзема

  Отговор
 • 28.06.2019 в 14:23
  Permalink

  Прави се проект за най-невралгичната точка на Търново в час пик, но и дума няма за подлези, надлези и облекчаване на трафика. Напротив говори се за вход изход от към Никола Габровски към новия подземен паркинг и изход от запад. Как ще се включват излизащите от паркинга в Никола Габровски, някъде между двете пешеходни пътеки, които и без това правят най-големите тапи?!

  Отговор
 • 28.06.2019 в 15:35
  Permalink

  Като стане тогава ще коментираме, защото в България сме царе на проектите и плановете, но откъм изпълнение ни няма никакви.

  Отговор
 • 28.06.2019 в 18:38
  Permalink

  Може и златен да го направят…. Но ако не се поддържа, все същата кочина. Вижте сега – има улица, но тя 3/4 е заета от кашоните на продавачите, образуващи неправомерно големи „маси“. Цели магазини! Това ли са фермерите, дошли с продукцията си от вчера – една маса, десетина касетки. Не, това са прекупвачи-зеленчукови магазини. По-добре да се разпределят по кварталите – поне гражданите да не бият път до пазара!

  Отговор
 • 01.07.2019 в 8:54
  Permalink

  Условията на производителите не са добри отново са на открито и вечер стоката им е незащитена пример пазара в Русе вечер се затваря с ролетни щори, а в Нова Загора се заключва целия пазар. Освен това така наречените „производители“ да се проверяват от данъчното на полето какво произвеждат, защото истинските са изтикани в края на пазара, но ние си ги знаем по отрудените им ръце.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!