26 четения

Десетокласници от гимназията по туризъм станаха екскурзоводи, разходиха 200 деца по два търновски маршрута

Тийнейджърите трупат опит с нова и модерна техника

 

ДВА ЕКСКУРЗОВОДСКИ МАРШРУТА РАЗРАБОТИХА ДЕСЕТОКЛАСНИЦИ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. И двете беседи са предназначени за малчугани от 1 до 4 клас и са част от задължителната учебна практика на тийнейджърите, които учат в специалността „Туристическа анимация“.

„Повече от 200 деца от „Бачо Киро“, „Св. Патриарх Евтимий“ и „П. Р. Славейков“ сме разходили по двата маршрута вече. След края на учебната година на нашите ученици предстоят две седмици практика в музейните обекти във Велико Търново. През това време продължаваме да приемаме заявки от училища и учители, които искат да предложат на децата си разходка из старата столица“, казва Снежана Стефанова, учител в гимназията по туризъм. Тя именно работи с десетокласниците и под нейно ръководство тийнейджърите трупат опит като екскурзоводи и аниматори.

От паметника „Майка България“ тръгва първият маршрут. Младите екскурзоводи водят групите си до Паметника на обесените, след това по Самоводската чаршия до Велчова завера, „Възраждане и Учредително събрание“ и приключват до портите на Царевец. Вторият маршрут тръгва от паметника „Асеневци“ и минава по „Гурко“, покрай Конака и отново стига до Царевец.

С НОВА И МОДЕРНА ЕКСКУРЗОВОДСКА ТЕХНИКА РАБОТЯТ ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ГИМНАЗИЯТА ПО ТУРИЗЪМ. Момчетата и момичетата от X „в“ клас са първите, които имат възможност да водят групите си със слушалки и микрофон. „Да работят с техника, това е задължително, за да бъдат отлични екскурзоводи. А и така хлапетата, които вървят като туристи зад каките и батковците, успяват за по-дълго време да запазят концентрацията си и да слушат. Оказа се, че техниката помага на екскурзоводите да владеят групата и без да е нужно да се надвикват с шума и с децата, да им привличат вниманието“, разказва Снежана Стефанова и допълва, че децата от първата група – четвъртокласници от ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново, били най-смешни и най-впечатлени. В края на беседата хлапетата казали, че през цялото време са се чувствали като чужденци и с тези слушалки, все едно президентът на България им е говорил.

Подготовката на беседите продължава почти през цялата учебна година, разказва още г-жа Стефанова. Учениците, които са избрали специалността „Туристическа анимация“, имат модул „Екскурзоводсво“ в X клас, който модул задължително завършва с изпит, като част от изпита е в края на годината те да покажат колко добри екскурзоводи са станали.

Снежана Стефанова насочва възпитаниците си да търсят и по-малко известни факти, които са свързани с обектите по избраните от тях маршрути. В случая десетокласниците е трябвало да се ровят дълго време в библиотеката и в читалнята, за да научат всичко за Колю Фичето и за сградите му, при това не само тези, които са във Велико Търново. Когато стигнат до Паметника на обесените, младите екскурзоводи задължително говорят за култовата механа „Хаджи Минчо“. Акцентът им е за това кой всъщност е хаджи Минчо, показват къде в Търново са се правили някога различните пазари, не само този на Самоводската чаршия. „Наистина, доста четене трябва. И основната ми цел е да ги предизвикам да влязат в читалнята и в библиотеката и да знаят, че освен Гугъл има и други източници, които в повечето случаи са по-достоверни. Искам и да знаят, че информацията трябва да бъде проверена от няколко източника, преди да я поднесат на туристите си“, коментира Снежана Стефанова. Благодарение на задачите, които тя поставя на момичетата и момчетата, те стават наистина отлично подготвени екскурзоводи, които знаят достатъчно за България и могат да водят групи не само във Велико Търново.

26 са учениците в X „в“ и половината от тях веднага могат да започнат работа като екскурзоводи, убедена е Снежана Стефанова. Доказателство за това е и фактът, че след задължителната си учебна практика голяма част от децата остават да работят като помощник-екскурзоводи в обектите на Регионалния исторически музей цялото лято.

Миналата година изпитът на бъдещите екскурзоводи беше свързан с изготвянето на атрактивна анимация в Парка с миниатюрите. Тогава момчетата и момичетата водиха беседи, облечени според макета, пред който се намират. Тогава имаше една Вида на млади години, розоберачка, двама моряци и т.нат. А предишната година проектът на децата беше свързан със средновековно школо в църквата „Св. 40 мъченици“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Десетокласници от гимназията по туризъм станаха екскурзоводи, разходиха 200 деца по два търновски маршрута

  • 28.06.2019 в 12:50
    Permalink

    Това в Търново може да се утвърди като професия. Така ще си изкарват пари ище се обогатят . Много хубаво е това.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!