Фрагмент от мраморна детска главичка и нощно гърне намериха археолозите в Нове

ФРАГМЕНТ ОТ МАЛКА МРАМОРНА ДЕТСКА ГЛАВИЧКА И НОЩНО ГЛИНЕНО ГЪРНЕ СА СРЕД НАЙ-ЛЮБОПИТНИТЕ НАХОДКИ, КОИТО ЕКИПЪТ НА ДОЦ. ПАВЛИНА ВЛАДКОВА Е НАМЕРИЛ В НОВЕ. И двете находки са се появили още в първите няколко дни от работата на археолозите и са от резиденцията, където и тази година проучва Павлина Владкова.

Досега от Нове са известни още две подобни мраморни главички и всички те представляват част от статуйни групи, изобразяващи играещи деца. „Детската скулптурка много напомня на релефа върху мраморен паметник, съхраняван в Лувъра, върху който са представени играещи с топки деца. Тази находка е постъпила случайно в сбирката на парижкия музей и единственото, което се знае за нея, е, че е открита през 1861 г., но за съжаление, не е известно дори от коя римска провинция произхожда“, обяснява доц. Павлина Владкова, археолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Тя допълва, че по стиловите белези и контекста на откриване скулптурата от Нове може да бъде датирана към началото до средата на III в. сл. Хр., и уточнява, че находката ще влезе в колекцията на Историческия музей в Свищов.

Другата особено любопитна находка – нощното гърне, е излязла в южната част на комплекса, където вероятно са били разположени спалните на богатия дом. В непосредствена близост до външния зид на помещението преминава зидан канал, който отвежда нечистите води в по-голям, уличен, който пък води към Дунава.

„Гърнето е изработено от глина, дълбоко е около 50 см и е със стабилно дъно. Нещо, което го отличава от тези от миналия век например, е липсата на дръжка. Периферията на отвора е оформена с широк плосък перваз, удобен за сядане. Това е четвъртият намерен във вилата съд от този вид, все от южната част на жилището. Съдейки от диаметъра на отвора, вероятно нощните гърнета са използвани основно от децата на фамилията, но може би и от възрастните“, казва още доц. Владкова. След това уточнява, че в жилището е имало и латрина, това е терминът за тоалетна, която се намира в югозападния ъгъл на комплекса, към който водят както някои от каналите, така и керамичен водопровод. В нея седалките са били дървени, защото при разкопките не са открити следи от мраморни или варовикови.

От античната епоха най-ранното известно бебешко гърне е открито при проучването на агората в Атина и е датирано през V в. пр. Хр. Вероятно подобен вид санитарни съдове са намирани на различни обекти от римско време, но публикациите за тях са много малко. Нощното гърне, намерено в Нове, е най-близо до подобна находка от Никополис ад Иструм. Там археолозите са извадили такова гърне от боклукчийска яма, датирана през II век. Още едно такова гърне има и от Кьолн, един от големите градски центрове в римската провинция Германия.

ПЪРВИТЕ НАХОДКИ ОТ РАЗКОПКИТЕ В НОВЕ ДАВАТ ИНФОРМАЦИЯ ЗА БИТА НА ЖИВЕЕЩИТЕ ОКОЛО РИМСКИЯ ВОЕНЕН ЛАГЕР, допълва Павлина Владкова и уточнява, че през годините най-многобройни са глинените съдове, използвани за приготвяне на храна и за сервиране на масата – гърнета, купи, паници, чаши, стомни и др. В малкия басейн в централната част на вътрешния двор са намерени части от саксии с по три дупки на дъното. С тях е бил украсен каменният парапет около басейна. Открити са няколко фрагмента от керамични мортарии – съдове от глина за стриване на зърното. Има и една кутийка от слонова кост с капаче, по което има релефна украса с фигурите на мъж и жена и Ероси. Кутийката е била предназначена в нея да се съхраняват козметични продукти, необходими за тоалета на жените. Сред находките се отличава и една игла от кост, използвана за оформяне на дамските прически. Тя е украсена с ажурно изрязана фигура на храм с топче в средата – до днес тя е без аналог от цялата империя.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *