464 четения

Майка на две деца се бори с левкемия, нуждае се от средства за скъпоструващо лечение

39-ГОДИШНАТА МАРИЯНА СВЕТОЗАРОВА ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА ЗАПОЧНА НАЙ-ТЕЖКАТА БИТКА В ЖИВОТА СИ. Жената страда от Т-клетъчна остра лимфобластна левкемия и за да пребори болестта, се нуждае от средства, с които семейството не разполага. Първоначално ще премине няколко курса химиотерапия, а след това се налага операция по присаждане на стволови клетки.

Проблемите със здравословното състояние на търновката започнали още през зимата на 2018 година.

„Приеха я за лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ на 23 декември. Лекарите се съмняваха за бронхопневмония. Лекуваха я с множество антибиотици и на 3 януари я изписаха с уговорката да ходи периодично на контролни прегледи. Две седмици по-късно тя каза, че пак не се чувства добре, гадеше й се, не й стигаха силите“, разказа пред „Борба“ съпругът й Ивайло Светозаров.

Потърсили помощ от гастроентеролог от Велико Търново, който назначил изследвания и на база на резултатите предположил, че Марияна има проблеми с бъбреците. Веднага посетили проф. Емил Паскалев от Александровска болница в София, който потвърдил заключението на колегата си от старата столица.

„Приеха я в клиниката и обясниха, че безразборното лечение с антибиотици е довело до проблема с бъбреците. Стабилизираха я и на 21 март тя се прибра вкъщи. Казаха на 10 юни да се върнем, за да проверят какво е състоянието й. На 29 май обаче Марияна се почувства зле, имаше болки в стомаха и повръщане. Свързахме се с проф. Паскалев, който обясни, че няма смисъл да чакаме до насрочения преглед, и ни извика веднага“, заяви Ивайло.

Медиците се усъмнили за наличието на вирус и направили обстойни изследвания на търновката. Тогава я диагностицирали с Т-клетъчна остра лимфобластна левкемия. Заболяването потвърдили и колегите им от Националната хематологична болница, където веднага я хоспитализирали и започнало лечение.

„До момента е преминала две вливания от предварителната фаза химиотерапия, от които показателите на бъбреците се влошиха. Обясниха ни, че стойностите трябва да се нормализират, преди да се пристъпи към същинската химиотерапия, защото тя е много тежка и може да ги увреди. След постигане на ремисия единственият шанс за пълно възстановяване е присаждане на стволови клетки“, конкретизира съпругът на Марияна.

Той веднага е направил запитване до известна онкологична турска клиника, от която е получил оферта за операцията в размер на 80 000 долара, ако разполагат с донор, и 115 000 долара, ако нямат такъв.

Ивайло се е свързал и с австрийска клиника, в която прилагат имунология като лечение на това заболяване, но все още няма отговор за евентуална цена за терапията.

„Искам най-доброто за съпругата ми. Тя го заслужава, защото е добра жена, прекрасна майка на две деца и изключителен човек. Надявам се повече хора да я подкрепят, защото без чужда помощ изглежда невъзможно да съберем толкова много пари“, допълни Ивайло.

Който желае, може да направи дарение за Марияна на:

ТБ ПИБ АД BGN

BG96FINV91501317323873

BIC:FINVBGSF

 

Галина ГЕОРГИЕВА

 

4 коментара за “Майка на две деца се бори с левкемия, нуждае се от средства за скъпоструващо лечение

 • 27.06.2019 в 11:45
  Permalink

  Hайде стига с тези глупости! Била от Велико Търново! Жената е от Дебелец! Какво срамно има в това? Същите истории на Михаела Филева! Също така искам да й пожелая бързо оздравяване!

  Отговор
  • 27.06.2019 в 22:52
   Permalink

   Надявам се, че се чувстваш много горд с великата информация, която сподели. Жената се бори за живота си, той сее на корена ряпа. Нямаш ли си по-важна работа, освен да внасяш никому ненужни пояснения?

   Отговор
  • 28.06.2019 в 10:14
   Permalink

   Петърчо, това че в момента живее в Дебелец не означава, че е от там.

   Отговор
 • 27.11.2019 в 0:13
  Permalink

  Дано успеете да съберете сумата за лечение в чужбина. Видях в България как лекуват … в хематологията в Дървеница 😭😭😭😭

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *