НАСА ще търси живот на най-големия спътник на Сатурн – Титан

НАСА ще отправи на най-големия спътник на Сатурн, Титан, космическия апарат „Дрегънфлай“ /Водно конче/ в търсенето на форми на живот, предадоха световните агенции.
Те цитират изявление на ръководителя на НАСА Джеймс Брайдънстайн. В сайта на американското космическо ведомство, той заяви: „С гордост обявявам, че нашата нова мисия по програмата „Ню фронтиърс“ /Нови граници/ под названието „Дрегънфлай“ ще изследва най-голямата луна на Сатурн, Титан. Това ще бъде първият безпилотен модул за кацане, способен да преодолее разстояние от над 160 километра в плътната атмосфера на на Титан!“
По думите на Брайдънстайн този спътник не прилича на никое друго място в нашата Слънчева система. Той напомня на ранните стадии в развитието на Земята. Инструментите, с които ще бъде оборудван апаратът, ще му позволят да изследва органическите вещества и да оцени пригодността за съществуването на живот. С проучването на химическите маркери ще може да бъдат установени настоящи или изчезнали форми на живот. Ръководителят на НАСА изтъкна, че само преди две години подобна революционна мисия би била немислима.
Титан е най-голямата луна на Сатурн и втори по големина планетарен спътник в Слънчевата система. Със своите размери той е по-голям от планетата Меркурий и е единственият спътник с плътна атмосфера.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *