Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Седем отбора участваха в образователните игри „Ние знаем как да бъдем здрави“ на РЗИ

За девета поредна година Регионалната здравна инспекция във Велико Търново проведе образователните игри „Ние знаем как да бъдем здрави“. Акцията бе организирана в партньорство с Община Велико Търново, Младежкия дом в града, Превантивния информационен център по наркомании и Градския ученически парламент.

Състезанията се състояха в четвъртък сутринта в парк „Дружба“ и бяха посветени на Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици – 26 юни.

„Инициативата има за цел да повиши нивото на здравните знания на учениците от горния курс на обучение и да съдейства за формиране на умения и навици за здравословен начин на живот“, обясни Анелия Козлева, главен експерт в РЗИ.

В игрите се включиха 7 отбора от 5 училища от общината, които демонстрираха добра информираност по различни теми. Младежите преминаха импровизирано трасе с 4 пункта. Първият бе свързан със здравословното хранене, вторият с вредата от приема на алкохол, третият с пораженията, които тютюнопушенето нанася върху организма и последният – за наркотиците.

В рамките на надпреварата участниците слобяваха пъзел за безопасността по улиците, носейки алкоочила, изброяваха вредите от алкохол и полезни за здравето напитки, преминаха игрословици и други изпитания.

По време на състезанието бяха изнесени притеснителни данни относно употребата на наркотици в старата столица.

„В ЕС 1% от възрастните хора от 15 до 64 години употребят ежедневно наркотици. Във Велико Търново в края на 2018 година се проведе проучване, от което стана ясно, че 2% от учениците в общината употребяват ежедневно опиати. В повечето случаи става дума за марихуана“, допълни Козлева.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *