15 четения

Шест деца получават стипендиите на Младежкия дом в старата столица

ЕЛИЦА ХРИСТОВА, БОГДАНА ЛЕЩАКОВА, КРИСТИН СУТРОВА, НИЯ ИГНАТОВА, БИЛЯНА ТОДОРОВА И ИВАН КИДИКОВ СА ПЪРВИТЕ ШЕСТ ДЕЦА, които са носители на стипендиите на Младежкия дом във Велико Търново. Идеята за стипендиите се роди преди няколко месеца, когато Младежкият дом се регистрира по ДДС, и това наложи вдигането на таксите на всички школи и клубове. Тогава стана ясно, че може да отпаднат и всички привилегии на семействата с две и повече деца. След острата реакция на родителите обаче облекченията останаха, а всяко трето дете от семейство е освободено от такса.

Освен това общинските съветници гласуваха и 10 стипендии, пет от които са за деца, чиито родители са с минимални доходи, останалите пет за момчета и момичета с доказани творчески възможности. Така по две деца във всяка от петте школи на Младежкия дом ще могат да посещават заниманията напълно безплатно за една година.

Първите стипендианти обаче са само шестима, защото ръководителите на вокална група „Пеещи камбанки“ и на Школата по изобразителни изкуства са отказали да отличат което и да било от децата си, защото заниманията и участията в тези школи винаги са колективни, коментира директорът на Младежкия дом Румен Димитров.

Така 10-годишната Елица Христова, която свири на цигулка, е единствената, която получава стипендия по социалния критерий. Останалите деца ще посещават заниманията на своите групи безплатно, защото имат успехи и са с доказани възможности.

Богдана и Кристин, които са съответно на 14 и 12 г., са възпитаници на „Виргиния балет“, останалите деца посещават Музикалната школа. Биляна е на 10 г. и свири на флейта, Ния е на 17 г. и е цигуларка, а Иван е на 10 г. и ходи на акордеон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!