364 четения

Служители на гробището в Горна Оряховица дадоха шефа си на прокурор, въртял частен бизнес

Кметът инж. Добромир Добрев: „Той сега е в отпуск, ако проверките докажат вина, ще бъде уволнен”

 

ШОФЬОР, ТРИМА ГРОБАРИ, БИВШ ОБРЕДЧИК, СВЕЩЕНИК, ПРЕЗВИТЕРА И ШЕФ НА ЧАСТНА ФИРМА ЗА ПАМЕТНИЦИ дадоха директора на общинско предприятие „Обреди“ в Горна Оряховица Иван Костов Иванов на прокурор. Преди това общинските служители са ходили при кмета на града инж. Добрев да му разкажат, че гробището е превърнато в частна фирма от шефа им.

„Сега съм го пуснал в платен отпуск и съм го помолил да си удължи отпуска, за да приключим нашата проверка. Хората ми поднесоха наистина фрапиращи твърдения и факти. Но засега е само тяхната дума срещу неговата дума. Нека и прокуратура да приключи. Ако проверките докажат вина, ще го уволня”, каза вчера кметът на Горна Оряховица. Самия Иван Костов не намерихме, защото не вдигна нито един от двата си мобилни телефона. Той е на 56 г. и управлява от 4 години общинското предприятие „Обреди“, което е неюридическо лице, няма право на търговска дейност и се финансира от общинския бюджет. Услугите и тарифите на общинската фирма са публични и определени от общината.

 

Христо Христов е със съсипан бизнес.

ЧАСТНО ПРЕДПРИЯТИЕ ЗА ЛЕЕНЕ НА БЕТОНОВИ КАМЕРИ

 

„На наш гръб и с общински средства той отвори в гробището частно предприятие за леене на бетонови камери. Това са панели с формата на ковчега, отгоре се слагат капаци, за да може да се погребе втори човек. Иначе 8 години трябва да има гратисен период. Произвеждахме ги три години и той ги продаваше по 250 лв. без документ. Хората искаха фактури и понякога искахме от частните фирми за паметници, които ги правеха, но той ги спря“, разказва шофьорът Стефан Пейчев, който работи тук от 16 години и е подписал жалбата до прокуратурата в Горна Оряховица.

Орлин Орлинов е на 42 г. и е гробар четвърта година. „Като ми останеше свободно време, шефът ме караше да извършвам частна дейност – да кося около гробовете, а това не ми влиза в задълженията, защото си има озеленители”.

Марин Маринов, на 31 г., е гробар от една година. „Мен също ме караше да кося, да му събирам камарите, да леем пътеки между алеите, заплашва, вика, настройва хората един срещу друг и какво ли още не.”

47-годишният Деян Димитров е третият гробар в Горна Оряховица, работи от една година, но заяви, че напуска. „Кара ме да лея бетони, да чистя огради, след погребение да стоя и да правя неща, които не ми влизат в задълженията. Аз ще бъда 21-вият служител, който напуска, откакто той е директор, на ако го сменят, оставам.“ Елка Симеонова е бившият обредчик и е работила тук половин живот, както се изрази самата тя. Жената е пенсионерка, но работи след това година и четири месеца, защото Костов имал нужда от нея, и тя останала. Познава естеството на работата. Тя казва, че е искала да защити гробарите, защото те са най-важни на това място и без тях не може да има погребение. При такива спорове Иван Костов й заявявал, че си рита трудовата книжка и няма незаменими хора. След като отношенията им се обтегнали, преди три месеца той я уволнил. Сега Елка е продавачка в магазинчето на гробището, което е на частна фирма. „Вместо да сплоти колектива, защото повечето хора тук са неуки и бедни, той постоянно насажда омраза, злоба и стрес. Ползва двамата озеленители да му докладват, сега гробището е джунгла и никога не е било такова. Машините се ползват за външни услуги. Отговорност не поема за нищо и подписа си не слага никъде!“, казва Елка и допълва, че сигналът им е пратен и до Комисията за борба с корупцията в София.

Христо Христов е собственик на ЕТ „Стабил“ за паметници, огради, бетонни бордюри. Фирмата му се намира в района на общинското гробище. „Подписах жалбата до прокурора, защото ми взе бизнеса. Аз леех бетонните камери, но Иван ми каза, че вече ще ги прави той. Има случаи, когато ги прави с тухли и без капаци, а взема на хората по 250 лева.”

Отец Петър Янакиев, който обслужва Първомайци, Янтра и Правда, е държал магазинче на гробището, но е бил изгонен, за да бъде дадено на друг. „На моя близка направи бетонна камера от стари тухли и капаците не ги сложиха, а поиска парите. Попиля гробището, дано прокуратурата се намеси бързо.”

 

АГЕНЦИИ ДАРИЛИ ПО 50 ЛВ. ЗА ИЗБОР НА ГРОБНО МЯСТО

 

РАЗЛИЧНИ ТРАУРНИ АГЕНЦИИ СА НАПРАВИЛИ ДАРЕНИЕ ОТ ПО 50 ЛВ. на общинското предприятие за избор на гробно място. Недоволните служители имат 23 протокола за това, които са подписани само от дарителя. Така не е ясно къде са отишли парите от тази дейност. В жалбата хората са описали още драстични случаи, които е трудно да бъдат възприети като истина. Те твърдят, че за леенето на бетоновите камери се ползват общински материали, купени за бетониране на алеите в парка – последното отклонение било на два камиона с арматура, палет с цимент и т.н. Средно на година се пласирали около 50 камери по 250 лева без документи, дори имало клиенти, които били отклонявани към частна агенция. Недоволните показаха къде са отливани бетонните камери и за кои гробове са ползвани тухли от други гробници. В парка има ВИП зона само за изявени горнооряховчани, но там са полагани и други хора, които нямат нищо общо с тях.

Преди седем години, пак на този гробищен парк и пак с директора на общинското предприятие, избухна подобен скандал. Той бе уволнен. Сега може би пак ще стане така. Според кмета Добрев обаче вероятно организацията на обредната дейност на гробището има нужда от основна реформа и нов ред, за да няма повече подобни драстични нарушения и превръщане в частна фирма.

Нели СУКОВА

Снимки Светослав СТЕФАНОВ

 

 

Един коментар за “Служители на гробището в Горна Оряховица дадоха шефа си на прокурор, въртял частен бизнес

  • 28.06.2019 в 14:27
    Permalink

    Ха ха, карал мързеливците да косят и те се жалват! Разбиващо!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!