42 четения

Болен мъж оцеля по чудо пет денонощия сред хищници в Еленския Балкан

77-годишен мъж от Дебелец прекара пет денонощия, изгубен в Еленския Балкан. Дядото страда от диабет, но въпреки това тръгнал съвсем сам да прави планински преход. Крайната точка на възрастния човек била бащината му къща в безлюдната махала Косевци. Макар че не бил подготвен за дългия път, продължил към родното си място и след като близките му загубили връзка с него, уведомили органите на реда и го обявили за издирване. Целият наличен състав на полицейското управление в Елена бил ангажиран в търсенето на дядото и за щастие, в събота го открили жив.

Инатливият пенсионер тръгнал на 25 юни пеша, а негов приятел го закарал до село Каменари. Разговарял по телефона с единия си син и го успокоил, че е само на няколко метра от желаната дестинация. Близките му обаче се притеснили, че може здравословното му състояние да се влоши, и подали сигнал на телефон 112. Скоро след това батерията на телефона му паднала и станало ясно, че мъжът се е загубил. Тревогите на семейството на дядото и спасителните екипи били породени не само от това, че е диабетик, но и от факта, че в района бродят мечки и вълци. 77-годишният мъж нямал в себе си никакви хранителни провизии и инсулин.

Издирвателната акция подкрепили и пожарникари от Горна Оряховица, униформени от Велико Търново, полицейско куче и доброволци от местната планинска спасителна служба.

В събота на обяд се натъкнали на следи от възрастния човек и продължили да го търсят в района. Няколко метра по-нататък го открили в безпомощно състояние, паднал в дълбоко дере. Наложило се да го извадят със специална носилка, защото краката не го държали. Човекът бил измръзнал, дезориентиран и мокър, защото го застигнал порой.

Транспортиран е до Спешния медицински център в Елена, където, след като му оказали първа лекарска помощ, е изпратен в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ за стабилизиране на състоянието.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Един коментар за “Болен мъж оцеля по чудо пет денонощия сред хищници в Еленския Балкан

  • 02.07.2019 в 22:19
    Permalink

    Преход Каменари-Косевци ? 22 км по права линия …нещо сте сбъркали

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!