55 четения

Трети донор на сърце и бъбреци в търновската болница

ТРЕТА ДОНОРСКА СИТУАЦИЯ ЗА 2019 ГОДИНА БЕ УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАНА В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. 49-годишен мъж от Велико Търново е получил мозъчен кръвоизлив на 27 юни, вследствие на което веднага е бил приет за лечение в Отделението по реанимация. Въпреки положените усилия от страна на медиците на следващия ден пациентът е изпаднал в мозъчна смърт, установена от комисия от трима специалисти. След като лекарите обяснили на близките му, че състоянието е необратимо, те, без да се колебаят, взели хуманното решение да дарят органите му за тежкоболни хора, които могат да оцелеят само чрез присаждане.

Веднага е уведомена Изпълнителната агенция по трансплантации и създадена организация по реализиране на донорската ситуация. Координатор на процеса била д-р Ваня Лъчезарова, която за пореден път поема цялата отговорност и детайлност около провеждане на процеса.

Сърцето е успешно трансплантирано в събота от екип на столичната клиника „Света Екатерина“, а двата бъбрека са имплантирани на хемодиализни пациенти в Александровска болница.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!