7 четения

Прекаляването с телевизия е по-вредно за сърцето от работата на бюро

Да се отпуснеш пред телевизора след дълъг работен ден, може да изглежда много разтоварващо, но според американски учени това е много вредно за сърцето, съобщи в. „Мирър“.
Връзката между заседяването и рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания – високо кръвно, затлъстяване, диабет, е добре известна. Според изследване на Американската асоциация за сърдечно здраве, хората, които гледат повече от четири часа телевизия дневно са с 50 процента по-застрашени от сърдечни заболявания и ранна смърт от гледащите телевизия по-малко от два часа дневно.
Разликата между застояването пред телевизора и работата на бюро е, че вечер хората най-вероятно са попреяли и може да седят непрекъснато с часове, докато стане време да си легнат. В службата все се налага да станат за нещо, обясни ръководителят на изследването Джанет Гарсия от университета на Централна Флорида.
Учените са проследили 3592 афроамериканци в Джаксън, Мисисипи, осем години. Резултатите показаха, че на бюро се заседяват предимно жени, по-млади, с по-висок доход, но с наднормено тегло. Те се хранят сравнително здравословно, движат се умерено, но обикновено не пушат, нито пият.
Пред телевизора се задържат задълго хора с по-ниски доходи и по-ниска степен на образование. Те не се движат много, имат по-висок индекс на телесната маса, често пушат, хранят се нездравословно, пият повече и често са с високо кръвно.
Една трета от участниците в изследването са казали, че гледат телевизия повече от четири часа дневно.
Учените са работили с афроамериканци, защото при тях сърдечносъдовите заболявания са много повече.
Връзка между заседяването пред телевизора и сърдечносъдови заболявания не е установена за хората, които спортуват по 150 минути седмично.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!