21 четения

Самодейци от общината и региона се надпяваха в Янтра с български фолклор и хапнаха бобена чорба

20 самодейни състава и индивидуални изпълнители от общината и региона се надпяваха в Янтра на ХІI Общински празник на групите за автентичен фолклор „От извора”. Той се организира от Община Горна Оряховица, кметство Янтра и НЧ „Пробуда – 1922” в селото.

Гост на празника бе кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът поздрави гостите на надпяването, дошли да представят богатството на българския фолклор. Жаркото слънце не изплашиха певците и танцьорите, дошли в Янтра, за да покажат автентичните български традиции и изворен фолклор от региона.

Освен от община Горна Оряховица, участие в празника взеха групи от региона.

Празникът няма конкурсен характер и всеки състав и индивидуален изпълнител получиха грамота за участие от организаторите.

Гостите на празника освен да послушат хубави народни песни, имаха възможността да опитат и от традиционната янтренска бобена чорба. Докато на сцената пред читалището вървеше надпяването, в специално обособен кухненски кът се приготвяше гозбата. Майстор-готвачките споделиха, че за да стане вкусно, ястието трябва да ври бавно и да се готви с любов, а за да е още по-вкусно в края се прибавят и 7 билки. В правотата на думите им се убедиха и всички, които опитаха от бобената чорба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!