Горещи новини

500 великотърновски фирми с бърза връзка към новата магистрала Русе – Велико Търново

Приключи един от най-важните инфраструктурни проекти на областния център.

ПЛАНИРАНА Е ДИРЕКТНА ПЪТНА ВРЪЗКА МЕЖДУ ОБНОВЕНАТА ЗАПАДНА ПРОМИШЛЕНА ЗОНА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КЪДЕТО БАЗИ И ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА ИМАТ НАД 500 МЕСТНИ ФИРМИ И ЗАВОДИ С НОВАТА МАГИСТРАЛА РУСЕ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, която ще преминава край Момин сбор и Шемшево и ще излиза край Промишлената зона на Дебелец, информира зам.кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев. Той отчете завършването на един от най-успешните инфраструктурни проекти, с който бе обновена цялата Западна промишлена зона на града. Изцяло асфалтираните пътища, тротоари, зелени площи, кътове за отдих и почивка, както и локалните връзки са получили официално удостоверение за въвеждане в експлотация от Регионалната дирекция за национален строителен контрол. Според мнозина ремонтите в тази част на болярския град са еталон и изпълнени по всички технически изисквания без обичайното пестене на материали и отклоняване на средства, каквито сме свикнали да виждаме. Проектът за реконструкцията е на стойност 1,6 млн. лв. и се нарича „Подобряване на бизнессредата в Западната промишлена зона“. Парите се осигуряват от Оперативна програма „Региони в растеж“, а изпълнител на строителството е компанията „Пътни строежи ВТ“.
За пръв път именно тук е използван и новия подход при строителство на пътища с акцент – отводняването, тъй като това се превръща в един от големите проблеми на града, поясни и инж. Цанко Бояджиев – който е ръководител на проекта. Само за зоната са направени 7 големи отводнителни шахти, повдигнати са близо 200 съществуващи дъждоприемни съоръжения, монтирани са допълнително два големи водосъбирателни улея, както и са зауствани близо 50 локални тръби.
РАБОТАТА ПО РЕМОНТИТЕ И ПОЛАГАНЕТО НА НОВИЯ АСФАЛТ ПРОДЪЛЖИХА БЛИЗО ГОДИНА И ПОЛОВИНА. Направени са почти 6 км. нова улична мрежа. По проекта за рехабилитация на Западната промишлена зона е направено преасфалтиране на 6227 кв. метра настилки на основни и второстепенни улици. Изграждането на тротоари и 4948 линейни метра бордюри също ще бъде обект на инвестицията. Подобрени са и условията на труд на повече от 3 хил. човека, които работят тук, включително в пивоварна „Бритос“, Земеделския колеж, компаниите „Мегапорт“ ,HMI, „Валда“ и много други.
Заради обновената инфраструктура тук в процес на изграждане само за последната половин година са над 20 нови фирмени бази.
Стилян НАЙДЕНОВ
Снимка авторът
Инж. Филип Маринов – съуправител на „Пътни строежи ВТ“/ крайният в ляво/, инж. Цанко Бояджиев, проф. Георги Камарашев, Мариела Цонева и инж. Румен Игнатов – съуправител на „Пътни строежи ВТ“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *