10 четения

Децата с ниско ниво на витамин D при раждането си са с увеличен риск от високо кръвно налягане

Специалисти установиха, че децата с ниско ниво на витамин D при раждането си са с увеличен риск от високо кръвно налягане по-късно през живота си, съобщи ЮПИ.
Засегнатите от недостиг на витамин D бебета и малки деца са с увеличен риск от високо кръвно налягане по-късно през детството си и в тийнейджърска възраст. Здравословното състояние на 775 деца от Бостън било проследено от раждането им до 18-годишна възраст.
Оказало се, че децата, родени с ниско ниво на витамин D – по-малко от 11 нанограма на милилитър кръв от пъпната връв, са с 60 на сто по-голям риск от повишено систолично кръвно налягане между 6- и 18-годишна възраст.
Авторите на изследването отбелязаха, че високото систолично кръвно налягане увеличава риска от сърдечни болести дори когато диастоличното кръвно налягане е под контрол. Децата с постоянно ниско ниво на витамин D – по-малко от 25 нанограма на милилитър кръв, са с 2 пъти по-голям риск от повишено систолично кръвно налягане между 6- и 18-годишна възраст. Получените резултати показват, че съществува връзка между едното и другото, но не и причинно-следствена връзка.
„Скринингът за недостиг на витамин D и приемането на на хранителни добавки по време на бременността и в ранното детство са ефикасен метод за намаляване на високото кръвно налягане по-късно през живота“, заяви Гоин Ван от университета Джонс Хопкинс в Балтимор.
Резултатите от изследването са публикувани в Hypertension.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!