345 четения

Горнооряховско семейство спаси чухалче, вписано в Червената книга

Ния и Велислав Люцканови от Горна Оряховица помогнаха на бебе чухал – представител на разред совоподобни, който е вписан в Червената книга на България. Птичето по необясними причини се било озовало на паркинга пред дома на двойката и в събота сутринта те се натъкнали на него. Преди тях обаче пернатото било забелязано от няколко улични котки, които го били наобиколили и се готвели да го атакуват.
„Видяхме, че това е беззащитно птиче, и го взехме. Прибрахме пиленцето вкъщи и установихме, че е от необичаен вид. Занесохме го в една ветеринарна клиника, където ни обясниха, че е застрашен от изчезване вид и следва да се транспортира до екоорганизацията „Зелени Балкани“, където се грижат за такива животни“, разказа Ния.
Свързали се с фондацията, а нейни представители ги насочили как да процедират с чухалчето, докато е под тяхна опека.
„Следвахме стриктно препоръките – сложихме го в кашон с дупки, за да има минимален контакт с нашия свят. Този тип пилета не пият вода – огромна грешка да им се даде със спринцовка, защото води до смърт. Хляб и трохи също може да го убият. Обясниха, че е граблива птица, хищник, и че трябва да го храним с бяло пилешко месо. Дадохме му с пинсета бон филе на миниатюрни парченца. Първата нощ изяде около 40 грама месо“, сподели горнооряховката.
В неделя потърсили съдействието от автобусна фирма, която приела на добра воля да извози птичето до центъра на фондацията в Стара Загора. Природозащитниците ще отгледат пернатото и след като порасне, ще го пуснат на свобода в природата.
Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Горнооряховско семейство спаси чухалче, вписано в Червената книга

  • 01.07.2019 в 22:05
    Permalink

    Живи и здрави да са хората и дано има повече като тях!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *