8 четения

Китай ще създаде групировка от 192 спътника с изкуствен интелект до 2021 г.

Китай планира да изведе в околоземна орбита групировка от спътници с изкуствен интелект за наблюдение на земната повърхност, предаде ТАСС. Както оповести централната телевизия на Китай, групировката ще включва 192 космически апарата.
Групировката от спътници ще е с название Лео в чест на съзвездието Лъв. Инсталираните на космическите апарати блокове за управление ще имитират до голяма степен човешкия мозък – изкуственият интелект самостоятелно ще анализира снимки на земната повърхност, ще открива дефекти или деформации, които може да са следствие от висока температура или да са се появили в резултат на други фактори. По този начин системата ще отхвърли нискокачествените снимки и ще предава на Земята единствено онези изображения, които представляват най-голям интерес за поръчителите им.
Системата Лео ще се използва за екологичен мониторинг и наблюдение на земната повърхност, за предупреждение за стихийни бедствия, както и за контрол на транспортните потоци. Китайската централна телевизия отбеляза, че системата Лео ще е съставена от спътници „Яоган“. Освен това групировката от спътници ще управлява в автоматичен режим движението на космическите апарати и при необходимост ще го коригира.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!