Уникалният „Тинузавър“ на Невен Боянов пребори 60 проекта за предприемачество

Търновският програмист е съавтор и на разработка за софтуер в помощ на жени с рак на гърдата

 

ТЪРНОВСКИЯТ ПРОГРАМИСТ НЕВЕН БОЯНОВ СПЕЧЕЛИ НАГРАДА ЗА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО С УНИКАЛНИЯ СИ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ПРОЕКТ „ТИНУЗАВЪР“. Призът е на стойност 10 000 лв., които екипът на Невен Боянов ще вложи в разработка на софтуер, маркетинг, в екипа по продажбите и за развитие на производствена дейност. Фондациите Citi и BCause са организатори на националната надпревара заедно с партньорската програма Rinker Youth Challenge, която насърчава предприемачеството сред младите хора в България.

„Това е най-смисленото състезание, в което някога съм участвал, а аз съм участвал в доста – и като конкурент, и като жури, и като ментор. Тук имаше обучение, реална конкуренция и наградите трябва да бъдат инвестирани, а не просто похарчени. Така че ние имаме ангажимента след време да кажем дали наистина сме вложили наградата в това, в което сме заявили, че ще инвестираме“, обяснява програмистът, който работи по „Тинузавър“ заедно с колегата си Олег Каменщик.

Продуктът на търновския екип програмисти е бил единственият в сферата на образованието и това също е оказало влияние при избора на журито. Интересната и иновативна идея „Тинузавър“ е успяла да се пребори с конкуренцията от 60 проекта, които са започнали състезанието. „Надпреварата беше за проекти или стартиращо малко предприятие и премина в три кръга. Всичко започна с обучение по предприемачество, презентационни умения, бизнес план, екипна работа, изчистване на идеята, бизнес модели, продажби, снабдяване с материали. В края на обучението всичките 60 отбора трябваше да се представят пред журито и така до втория кръг стигнаха 20 проекта. Тогава пак трябваше да презентираме бизнес план и за финала бяха допуснати 18 екипа. Там бяхме оценявани от жури, в което имаше представители на корпорации, предприемачи, инвеститори“, разказва Невен Боянов.

Целият награден фонд на конкурса, организиран и проведен от Rinker’s и фондация Bcouse, е бил в размер на 80 000 лв. Още 1000 лв. – награда от публиката, са били поделени между два проекта. И единият от спечелилите проекти е на търновската художничка Невена Хинкова, която майстори чанти от рециклирани платове.

Това е втората голяма награда за „Тинузавър“ за последните няколко месеца. В края на миналата година Невен Боянов и неговите колеги спечелиха отличие за иновативно новостартирало предприятие и лично президентът на България Румен Радев връчи наградата на Невен Боянов.

„ТИНУЗАВЪР“ Е ПРОЕКТ, КОЙТО УЧИ УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ ДА СЪЗДАВАТ РОБОТИ, ДА УЧАТ ФИЗИКА, МАТЕМАТИКА И ПРОГРАМИРАНЕ. Невен Боянов работи по идеята си вече пет години и в началото проектът му бил просто хоби. Днес проектът печели награди, по него работят хиляди бъдещи програмисти, а и към „Тинузавър“ има сериозен инвеститорски интерес.

„Тинузавърът” представлява платки, китове, светодиоди, сензори, събрани в една кутийка. От всички тези части всеки начинаещ и напреднал програмист може да състави малък робот, който свети, мига и се движи“, обяснява Невен Боянов, който заедно с екипа си комплектова съдържанието на кутията във Велико Търново и от тук кутията заминава до всички краища на света.

Проектът вече е част от програмата за обучение на студенти по софтуерно инженерство във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и на ученици в различни образователни школи в страната. „Дадохме си сметка обаче, че учителите не са добре подготвени да преподават по нашите учебни програми, затова следващата седмица ще направим един интензивен курс за преподаватели. След него всички ще могат да работят с нашите програми и с платформата“, категоричен е програмистът.

Невен Боянов е съавтор и на проект за софтуер в помощ на жени с рак на гърдата. Приложението се нарича DivaCare, инсталира се на телефон и таблет и свързва лекаря и пациента по възможно най-лесния начин. Приложението позволява лекарят да изпраща информация до пациента, психотерапевтът – до своя клиент. Така специалистите могат да подпомагат лечението на жените, които се борят с рак на гърдата, като им дават съвети за хранене и физически упражнения. А пациентите могат да съобщават на лекарите си как се чувстват.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 thoughts on “Уникалният „Тинузавър“ на Невен Боянов пребори 60 проекта за предприемачество

 • 01.07.2019 в 22:40
  Permalink

  Arduino, не е ли същото?! Историята му е на повече от 10 години.
  Кое е уникалното на Tinusaur?

  Отговор
  • 03.07.2019 в 11:43
   Permalink

   Болни амбиции за изява (пък и да се спечели наградата). Човек като не може да направи краен продукт се заема да обучава младите. И не можаха ли да намерят човек да ги снима, а трябва да гледаме поредната странна снимка с ръка държаща телефона.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *