11 четения

Плаващият антарктически лед е намалял рекордно

Количеството на плаващия лед около Антарктида внезапно е спаднало от рекорден максимум до рекорден минимум, което озадачава учените, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикация в сп. „Протоколи на Американската академия на науките“.
Изследване на сателитни данни, направено от НАСА, показва, че плаващият лед около континента се е увеличавал постоянно от 1979 до 2014 г. Три години по-късно обаче количеството му е достигнало рекорден минимум от 10,7 милиона квадратни километра. През 2018 г. ледът леко се е увеличил, но въпреки това количеството му е било второто най-ниско след 1979 г. И въпреки че по това време на годината ледът в региона обикновено се увеличава, през май и юни 2019 г. са отчетени още по-ниски нива в сравнение с 2017 г.
Учените не могат да обяснят този парадокс, тъй като Антарктика все още не е толкова силно засегната от глобалното затопляне, колкото Арктика. Според тях намаляването на леда може да е както естествено колебание, така и дългосрочно явление, свързано с човешката дейност.
Специалистите отбелязват, че количеството на изгубения плаващ лед е по-голямо от площта на Мексико.
Топенето на повърхностния лед не влияе на морското равнище. Бързите промени обаче тревожат климатолозите, които възнамеряват да продължат изследванията си, за да установят действителната причина за тях.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!