36 четения

Поетична антология „Преплетени чувства” излезе за 15-годишнината на лясковския литературен клуб

В Лясковец е традиция в навечерието на официалния празник на града – Петровден, да се издава поезия или проза на местни автори. Тази година, отново с помощта и финансовата подкрепа на Община Лясковец и патрона на поетичните сбирки д-р Гецова, бе събрана в книжка поезията на творци не само от Лясковец, но и от съседните градове Г. Оряховица и В. Търново. Антологията е със заглавие „Преплетени чувства” и събира стиховете на общо 48 автори от Триградието. Редактор на изданието е ръководителката на лясковския литературен клуб „Вдъхновение” Росица Петрова, илюстрациите са дело на художничката Марияна Крумова, а предпечатната подготовка е на Тодор Тонков. Изданието включва шест раздела и е доста обемисто с общо 103 стихотворения. Темите на разделите са общочовешки – за любовта, за България, за родната земя, размисли и прозрения за младостта, за живота, за безгрижното детство и много други. Освен стихове на лясковските поети в поетичния сборник са включени творби на автори от великотърновския клуб „Н. Й. Вапцаров” и горнооряховската литературна група „Асен Разцветников”.

Книжката тази година се издава и по повод 15 години от създаването на лясковския клуб на поетите и писателите „Вдъхновение”, който функционира към читалище „Напредък – 1870”. За своята годишнина домакините не само поканиха за участие в антологията своите колеги по творческа съдба, но и решиха да отпразнуват заедно с тях рождения си ден и като на празник – да послушат музика, да рецитират стихове и да се почерпят. Срещите и приятелските сбирки на поетите от Триградието не са новост. Традиция е в навечерието на Петровден и при представянето на нови авторски стихосбирки, както и на празника на поезията, трите литературни формации да се събират заедно. В новата книжка дори е включено стихотворение „ТърГоЛяс” на търновския поет Николай Колев, което увековечава тази дружба между хората от Триградието и се е превърнало в своеобразен химн на поетите.

Представянето на сборника в Младежкия дом направи ръководителят на клуба домакин Росица Петрова. Авторските стихове на поетите четоха пред събралата се публика Вася Николова, Галина Москова и Росица Петрова. В литературната вечер с поздрав за рождения ден на местните творци се включи и кметът на община Лясковец д-р Гецова, която толерира от години издаването на поезията на нашите поети и тези на творците от съседните клубове.

Антологията излезе в тираж 150 книжки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!