245 четения

Показа се мистериозна пещера с мраморни орнаменти край Арбанаси

Кметът Тошо Кръстев: „Правена е от проектанта на Стамболовия мост и Паметника на обесените”

 

МИСТЕРИОЗНА ПЕЩЕРА С МРАМОРНИ КОЛОНИ И ОРНАМЕНТИ НА ВХОДА ИЗЛЕЗЕ СЛЕД ПОЧИСТВАНЕ НА ЕДИН ОТ ВХОДОВЕТЕ НА АРБАНАСИ, видя наш екип на място след мълвата, че тук са копали иманяри. Според запознати тя се е появила само преди няколко дни, но веднага е станала обект на масови коментари. Видима е вляво от пътя между Велико Търново и Горна Оряховица, до първия вход за Арбанаси и подстъпите към Гарга баир. Пещерата е дълбока десетина метра и оформена с каменни сводове и колони. Точно на мраморния й вход е поставен и надпис: „Направена от Иван Моруци 1882 г.“. Тъй като се вижда от пътя, мнозина спират, за да я снимат.

„Често ме питат дали някой не е намерил злато. Пещерата не се забелязваше заради храсталаците, но сега от Пътното са ги изчистили. В далечното минало тук е била базата на каменоделците – италианци, които са правили Паметника на обесените във Велико Търново и Стамболовия мост. На това място са обработвали камъните и явно са се забавлявали и изградили тогава пещерата. Сигурно са я направили с непотребни материали, но е интересна атракция“, разказа кметът на Арбанаси Тошо Кръстев.

Пещерата е оформена с орнаменти от италианския архитект, проектирал Стамболовия мост и Паметника на обесените.

Паметникът на въстаниците от Априлското въстание през 1876 г. във В. Търново е построен през 1883 г. по проект на италианския архитект Джовани Мусути, който е проектант и на Стамболовия мост. Паметникът е изработен от бял арбанашки камък, складиран и обработван до входа на пещерата в подножието на Арбанаси.

ПОЯВАТА НА ПЕЩЕРАТА СТАНА ПОВОД С НОВА СИЛА ДА СЕ РАЗПАЛЯТ ИМАНЯРСКИТЕ СТРАСТИ. ЗЛАТОТЪРСАЧИ ОТНОВО ПЕРИОДИЧНО ОБХОЖДАТ МЕСТНОСТИ В СЕЛОТО, като издълбаните дупки до двете вековни чешми, кръстени „Голямото лако” и „Малкото лако”, които се намират в близост, са над десет. С лопати и метални шипове иманярите стигнали на дълбочина до метър и половина под земята. Набези има почти всеки месец, групи от хора с лопати и фенерчета покрай чешмите са честа гледка, разказват местните. Търсенето на злато се възродило наскоро, след като в иманярските среди се заговорило как столичани намерили златна монета от турско време. Мълвата, че под арбанашките чешми може да има цели сандъци с жълтици от благородния метал, бързо се разнесла сред търсачите на ценности. В Арбанаси смятат, че неканените гости търсят турско злато, известно като съкровището на Рустем Паша. В научните среди обаче са скептични към вероятността разкопаните местности да крият подобно съкровище.

„Двете чешми са строени през XIX век. Край тях отдавна се копае – още от 90-те години на миналия век има иманярски набези. Досега не се е случвало някой да е намирал злато”, обясняват археолози от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Районът, където златотърсачите търсят злато, дори не е сред археологическите обекти. За последно разкопки там са правени през 70-те години на XX век.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

 

 

 

 

 

Един коментар за “Показа се мистериозна пещера с мраморни орнаменти край Арбанаси

  • 03.07.2019 в 21:59
    Permalink

    Тъй наречената пещера е бивша каменоломна на италианските каменоделци, които са строили тунелите и горепосочените паметници. Заселили са се в Арбанаси, но комунистите през 1944 г са ги изгонили обратно в Италия. От долната страна на пътя има пещера, но поради забуреняването не се вижда и сигурно ще я вземат за ново откритие. Вътре има само прилепи – Лакото.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!