53 четения

Поклонниците тръгнаха по пътя на мощите на св. Иван Рилски

СЪС СВЕТА ЛИТУРГИЯ, ОТСЛУЖЕНА В КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ „РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА“, БЯХА ИЗПРАТЕНИ ПОКЛОННИЦИТЕ, които тръгнаха по пътя, по който преди 550 г. са били пренесени мощите на свети Иван Рилски от Търново до Рилския манастир. Маршрутът е разработен от двама търновци – Паскал Пиперков и Евгени Коев. Двамата са нарекли маршрута „Светият път“ и се надяват той да се превърне в туристическа дестинация, която да е подобна на испанския път „Камино“, и да привлича туристи от целия свят.

Веднага след литургията литията тръгна към квартал „Асенов“, където участниците в похода първо се поклониха пред средновековните църкви „Св. св. Петър и Павел“ и „Св. Йоан Рилски“. Там бяха наградени и победителите в Националния конкурс „Светият път“, поклонниците бяха благословени и групата пое по пътя, който е дълъг 570 км.

Две лета Паскал Пиперков, който работи в Института по математика и информатика на БАН, и учителят в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ Евгени Коев са вървели по стъпките на мощите. Двамата са изминавали разстоянието поетапно, за да успеят да трасират маршрута.

ПОКЛОННИЦИТЕ ЩЕ ВЪРВЯТ 30 ДНИ, КАТО ВСЕКИ ДЕН ЩЕ ИЗМИНАВАТ МЕЖДУ 10 И 30 КМ. В последния ден от юли те трябва да са вече в Рилския манастир. Походът преминава през 60 населени места, които се намират в 19 общини и пет епархии на България. По пътя има църкви и манастири от XIII – XV век, забележителности, за които организаторите подозират, че са дори от X – XI век. Поклонниците ще спят в хотели, хостели, къщи за гости, а често и в палатки някъде по пътя. „По този маршрут няма развита инфраструктура, затова няма как да очакваме да е лесно и навсякъде да ни посрещат хладни хотелски стаи. Но се надяваме, че след първия толкова голям поклоннически поход ще предизвикаме интерес и ще получим още по-сериозна подкрепа. А и предприемчиви хора ще организират места за преспиване. В България няма поклоннически маршрут, а бихме били достойна дестинация“, категоричен е Евгени Коев, който е и председател на Туристическо дружество „Академик – ВТУ“ и вече 20 г. работи по издирването и проучването на маршрута на светите мощи.

Повече от 500 души са вървели вече по пътя на мощите, като някои от тях са придружавали основната процесия за ден-два или дори само за няколко часа. Не повече от 50 българи, сред които е и Паскал Пиперков, са тези, които са тръгвали от Велико Търново и са стигали до края на поклонническия път.

Клубът по пешеходен туризъм и туристически спортове „Трапезица – 1909“, Туристическо дружество „Академик – ВТУ“ и Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ си партнират в реализирането на идеята.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!