188 четения

Търновка вече 13 години ходи по мъките заради лекарска грешка

Гинка Георгиева едва оцелява с 238 лв. пенсия, надява се на помощ от добри хора

 

Цял живот Гинка Георгиева от старата столица помагала на болни хора, защото, преди да я сполети тежката й съдба, работела като медицинска сестра. Сега обаче тя се нуждае от протегната ръка, защото сама няма как да се справи с проблемите в ежедневието си. 52-годишната жена мечтае да води отново пълноценен живот, който загубила след ненужна ортопедична операция. Последвали още 8 хирургични интервенции, но вместо да се подобри, здравословното й състояние все повече се влошавало. С огромни усилия днес едва успява да се придвижва с патерици, а по-голямата част от времето си прекарва на легло.

„Моята трагедия започна преди 13 години. Работех в Кипър като медицинска сестра и с времето започнах да чувствам болки в крака и кръста. Реших да се прибера в България, за да се лекувам в родната си страна. Мои приятели ме посъветваха да се обърна към лекарите в Плевен. Отидох при доц. д-р Аспарухов и той ми назначи операция за подмяна на тазобедрената става. Разгледах изследванията и снимката от рентгена и според мен тази интервенция беше ненужна, но въпреки това му се доверих“, сподели Гинка.

За операцията платила 6000 лв., защото вярвала, че е по-добре да даде повече пари, но да е сигурна, че е попаднала на добри ръце. Оказало се обаче, че по време на възстановителния си престой в Плевен е заразена с вътреболнична инфекция, вследствие на която се наложило да й бъде отрязана част от бедрената кост. Състоянието й рязко се влошило и потърсила помощ в София. Прегледите показали, че всъщност проблемът й е заболяване на лумбалните прешлени и следвало да бъде лекувана от невролог.

„Тази операция е била напълно излишна. След няколко други интервенции в различни болници в страната се обърнах към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където ме приеха в началото на 2019 година. Подмениха ми старата изкуствена става с нова. Доволна съм от д-р Трифон Трифонов, чудесен човек. Изписаха ме в края на януари. Заради инфекцията обаче сега на проблемното място се е образувал тумор. Постоянно тече кръв и гной и се налага още една операция“, жалва се бившата медицинска сестра.

Гинка споделя, че срещнала разбиране от страна на търновския професор по ортопедия д-р Пламен Кинов, който обещал да й съдейства за лечение в Турция, където медиците имат опит с подобни случаи, но за целта трябва да събере средства за поредната хирургична процедура. Жената обаче твърди, че няма откъде да намери пари, защото едва оцелява с пенсия от 238 лв.

„От 15 януари от Общината ми назначиха домашна помощница по социален проект, която идва за 3 часа на ден да ми помага. Без нея съм загубена. Договорът й обаче изтича на 30 август и повече няма да мога да разчитам на обгрижването й. Нямам близки и роднини – всички починаха“, споделя Гинка.

Тя казва, че заради лекарската грешка се е превърнала в затворничка в собствения си дом, а с всеки изминал ден надеждата за връщане към нормалния живот намалява. Съветва хората винаги да търсят второ мнение, когато им предстои операция и прилагане на рисково лечение, защото докторите, също като останалите хора, допускат грешки – волно или неволно.

Въпреки че първата интервенция за подмяна на тазобедрената става я осакатила, търновката не е търсила правата си в съда. Не вярва на справедливост, а и няма средства за адвокат. Примирила се е, че е станала жертва на българското здравеопазване, от което се надява да намери лек в Турция.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Търновка вече 13 години ходи по мъките заради лекарска грешка

 • 02.07.2019 в 15:30
  Permalink

  Това със ставите е бизнес за много милиони и често препоръката на лекаря не кореспондира със неотложността,а с търговския му елемент.Преди да пристъпите към подобна операция се замислете много добре,заслужава ли си да опропастиш живота си за нещо ненужно.По добре да те наболяват ставите ,отколкото да не можеш да се надигнеш от леглото за разходка в парка до края на живота си.

  Отговор
 • 02.07.2019 в 19:05
  Permalink

  Ама много ми сте интересни като започнете до търсите вината във професори признати по цял свят, съдбата, зодиите, обществото и т.н. , а не можете да се погледнете честно и да признаете дори и частична вина.
  А относно търновските ортопеди мога да кажа че продават стави и импланти на цени с около 50% над среднитепза страната нива

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!