49 четения

Център за сигурност и управление на риска ще е готов до края на годината в НВУ

327 УЧАСТНИЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ГОДИШНАТА УНИВЕРСИТЕТСКА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“. Студенти, преподаватели и експерти изнесоха общо 399 доклада в пет научни направления.

Началникът на вуза бригаден генерал Пламен Богданов откри форума, който започна с представянето на проекта „Изграждане и развитие на Център за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ на Европейския съюз. Стойността на проекта е 13 млн. лв., от които 2 млн. лв. са само за Националния военен университет. Центърът ще бъде оборудван така, че да тренира уменията на бъдещите спасители и ръководители на екипи за евакуация и спасителни операции. Ще има симулации на земетресения, скъсване на язовирна стена, пропадане на мостове.

Центърът трябва да е готов до края на годината и да стане основа за създаването на кризисен щаб в община Велико Търново.

Пленарният доклад беше на тема „Кибер заплахи” и беше изнесен от доц. д-р инж. Иван Иванов от Висшето училище по телекомуникации и пощи в София и главен инспектор Светлин Лазаров, началник на сектор „Дигитални анализи и открити източници” в ГДБОП – МВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!