74 четения

„Пътни строежи ВТ” приключи един от най-важните инфраструктурни проекти на областния център

500 великотърновски фирми с бърза връзка към новата магистрала Русе – Велико Търново

 

ПЛАНИРАНА Е ДИРЕКТНА ПЪТНА ВРЪЗКА МЕЖДУ ЗАПАДНАТА ПРОМИШЛЕНА ЗОНА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КЪДЕТО БАЗИ И ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА ИМАТ НАД 500 МЕСТНИ ФИРМИ И ЗАВОДИ, С НОВАТА МАГИСТРАЛА РУСЕ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Това информира зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, който отчете завършването на един от най-успешните инфраструктурни проекти, с който бе обновена цялата Западна промишлена зона на града. Изцяло асфалтираните пътища, тротоари, зелени площи, кътове за отдих и почивка, както и локалните връзки са получили официално удостоверение за въвеждане в експлоатация от Регионалната дирекция за национален строителен контрол. Според мнозина ремонтите в тази част на болярския град са еталон и изпълнени по всички технически изисквания без обичайното пестене на материали и отклоняване на средства, каквито сме свикнали да виждаме. Проектът „Подобряване на бизнес средата в Западната промишлена зона“ е на стойност 1,6 млн. лв. Парите се осигуряват от Оперативна програма „Региони в растеж“, а изпълнител на строителството е компанията „Пътни строежи ВТ“.

За пръв път именно тук е използван и новият подход при строителство на пътища с акцент отводняването, тъй като това се превръща в един от големите проблеми на града, поясни инж. Цанко Бояджиев, ръководител на проекта. Само за Зоната са направени седем големи отводнителни шахти, повдигнати са близо 200 съществуващи дъждоприемни съоръжения, монтирани са допълнително два големи водосъбирателни улея, както и са зауствани близо 50 локални тръби.

РАБОТАТА ПО РЕМОНТИТЕ И ПОЛАГАНЕТО НА НОВИЯ АСФАЛТ ПРОДЪЛЖИХА БЛИЗО ГОДИНА И ПОЛОВИНА. Направени са почти 6 км нова улична мрежа. По проекта за рехабилитация на Западната промишлена зона е направено преасфалтиране на 6227 кв. метра настилки на основни и второстепенни улици. Изграждането на тротоари и 4948 линейни метра бордюри също ще бъде обект на инвестицията. Подобрени са и условията на труд на повече от 3000 човека, които работят тук, включително в пивоварна „Бритос“, Земеделския колеж, компаниите „Мегапорт“, HMI, „Валда“ и много други.

Заради обновената инфраструктура тук в процес на изграждане само за последната половин година са над 20 нови фирмени бази.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!