8 четения

Тютюнопушенето е вредно и за очите

Милиони хора вредят на зрението си, като продължават да пушат, съобщи Би Би Си, позовавайки се на британски специалисти.
Въпреки ясната връзка, само 20 процента от пушачите осъзнават, че вредният им навик може да предизвика ослепяване, показа анкета на британската Асоциация на оптометристите.
Рискът за пушачите да загубят зрението си, е два пъти по-голям в сравнение с непушачите. Причината е, че тютюнът може да причини и влоши много заболявания на очите.
Цигареният дим съдържа токсични химикали, като могат да раздразнят и да навредят на очите. Тежките метали като олово и мед могат да се натрупат в лещите и да се появи замъгляване – катаракта. Пушачите са около три пъти по-застрашени и от възрастова макулна дегенерация. Рискът от внезапна загуба на зрението заради оптична невропатия, при която спира кръвоснабдяването на окото, при тях е 16 пъти по-голям.
В направената от Асоциацията на оптометристите анкета сред 2006 души само 18 процента са отговорили правилно, че тютюнопушенето увеличава риска от слепота и загуба на зрението, а три четвърти (76 процента) са знаели само, че пушенето причинява рак. /Христина Терзиева/
тютюнопушенето може да влоши и проблемите със зрението, свързани с диабета, като увреди кръвоносните съдове в ретината.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!