6 четения

Юни 2019 г. е бил най-топлият месец в света

Тазгодишният месец юни, през който имаше рекордни горещини в Западна Европа, е бил най-топлият месец в света, откакто се води статистика, съобщи АФП.
Според данни от европейската служба „Коперник“ за промените в климата, живакът през юни се е покачил с 0,1 градуса Целзий над предишния рекорд от 2016 г.
Най-топло е било в Европа, където температурата е била около 2 градуса Целзий над нормалната.
Много рекорди бяха подобрени миналата седмица в няколко европейски държави, затиснати от горещини главно заради поток от топъл въздух, идващ от Сахара. Температурите надхвърлиха с 10 градуса нормалното за сезона в Германия, Северна Испания и Италия. Във Франция беше постигнат абсолютен рекорд от 45,9 градуса Целзий в петък.
Екипът от „Коперник“ отбеляза, че е трудно този рекорд да бъде обяснен „пряко“ с климатичните промени, но научен екип, изследвал горещините във Франция, е заключил, че те са били „поне пет пъти по-вероятни“, отколкото ако човекът не беше въздействал върху климата.
Обработвайки спътникови и исторически данни, специалистите от европейската служба „Коперник“ установиха, че температурата през юни в Европа е била с три градуса Целзий по-висока от средната за периода от 1850 г. до 1900 г.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!