77 четения

10 търновски ученици ще получават стипендии от министерства като даровити деца

10 УЧЕНИЦИ ОТ ТРИ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УЧИЛИЩА ЩЕ ПОЛУЧАВАТ СТИПЕНДИИ ЗА ДАРОВИТИ ДЕЦА по Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби и на Програмата за закрила на деца с изявени дарби. Седем са възпитаниците на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, двама са учениците на Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ и едно дете има от СУ „Емилиян Станев“.

Елеонора Дончева и Александра Младенова имат съответно първо и трето място в Националната олимпиада по испански език. Елеонора е победител при десетокласниците, Александра е призьор в групата на деветокласниците. Стипендии ще получават и Ванеса Мюл, победител в Националната олимпиада по немски език при осмокласниците, както и Есин Мехмедали, втора в тази олимпиада сред учениците от IX клас. Валентина Блажева е трета в Националната олимпиада по английски език в групата на десетокласниците и за това си призово класиране също ще бъде стипендиант на Министерството на образованието и науката.

Лилия Ангеличева ще получава стипендия като призьор от Националния конкурс за млади изпълнители на забавна песен, а Ерика Йорданова – заради първото си място в Националното състезание по ракетомоделизъм при юношите от 8 до 12 клас.

ПМГ има двама стипендианти – Жара Еленска, първенец в Националната олимпиада по математика при осмокласниците, и Ралица Чокойска, спечелила трето място в Националния конкурс за класически, характерни и модерни танци „Българска роза” в Казанлък.

Всички тези стипендии се дават от Министерството на образованието и науката.

Възпитаникът на СУ „Емилиян Станев” Данаил Йорданов е единственият, който ще получава стипендия от Министерството на културата. Спечелил я е за третото си място в Националния конкурс за изпълнители на народни инструменти и народно пеене „Песенна дъга над Кутев” в Котел. Даниел учи в музикалната паралелка на гимназията и свири на гъдулка.

 

Един коментар за “10 търновски ученици ще получават стипендии от министерства като даровити деца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!