8 четения

Деца с увреждания преживяха незабравими моменти в конната база в Арбанаси

13 деца с увреждания от Велико Търново преживяха незабравими моменти в конната база в Арбанаси. Малчуганите се борят с детска церебрална парализа, аутизъм, проблеми в развитието, лека и умерена изостаналост и са потребители на Центъра за социална рехабилитация и интеграция в старата столица, по чиято инициатива се осъществи визитата. Те се запознаха с животните в понеделник, когато в продължение на час и половина яздиха, галиха и създадоха приятелства с конете.

„Срещата се реализира със съдействието на президента на клуба по конен спорт „Калоян-92“ Михаил Костов. До всяко дете имаше треньор, който му помагаше и го насърчаваше. Нашите потребители изпитаха прекрасни емоции и си тръгнаха положително заредени“, разказа Ваня Иванова, управител на центъра.

По думите й, това не е първото посещение на потребителите на звеното в конната база. Преди години екипът завел други деца, при които също е отчетен благоприятен ефект след заниманията с животните.

„Изказваме благодарност на транспортна фирма „Топ Транс 2015“, която превози безплатно децата до Арбанаси. Редно е такива добри дела да се популяризират и да бъдат за пример на всички“, коментира тя.

В момента 32 деца на възраст от 3 до 18 години посещават центъра. Персоналът работи за развитие на уменията на малчуганите за общуване, провежда двигателна рехабилитация, логопедична терапия, психологична диагностика и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!