Краткотрайните физически упражнения подобряват мозъчните функции

Учени от Орегонския университет за здравеопазване и наука установиха, че редовните краткотрайни физически упражнения подобряват някои мозъчни функции, свързани със способността за обучение и запаметяване, съобщи сайтът MedicalXpress.
В рамките на изследване с мишки невробиолозите заключили, че физическата активност усилва дейността на ген, който допринася за установяване на връзка между невроните в хипокампуса – мозъчна зона, свързана с формирането на паметта.
Била преценена дейността на централната нервна система у гризачите, докато те били поставени в бягащи колела. Мишките пробягали няколкостотин километра за два часа.
Оказало се, че физическото натоварване, което е сравнимо с това при правенето на 4000 крачки от човек, допринесло в мозъците на гризачите да се формират синаптични връзки.
При това ключова роля изиграл генът Mtss1L, който кодира протеин, предизвикващ нагъване на клетъчната мембрана. В резултат на повърхността на невроните се появяват дендритни шипове – мембранни израстъци, образуващи синаптични връзки.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *