63 четения

Предприемач изоставил комплекса си в блато, крие се, докато изтича гаранцията му

Обитателите обуват ботуши, за да ходят в мазета и гаражи

 

ПЕТ ГОДИНИ, ДОКАТО ИЗТЕЧЕ ГАРАНЦИЯТА НА ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС, СТРОИТЕЛЕН ПРЕДПРИЕМАЧ СЕ КРИЕ ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ИМОТИ В НЕГО, КОИТО ГО ТЪРСЯТ ПО ТЕЛЕФОН И С ПИСМА, ЗА ДА СИ ОПРАВИ РАБОТАТА. Обитателите газят вода в партерите на блоковете си, а при всяко слизане в мазето обуват ботуши и дъждобрани, защото тече отвсякъде. Същата е ситуацията и в гаражите, алармира Галя Николова, която е една от потърпевшите.

Сагата с двата блока на ул. „Димитър Благоев“ 6 вх. „А” и „Б” е олицетворение на отношенията продавач – купувач при строителната конфекция, нароила се в старата столица покрай бума в бранша. Примерът е типичен за това как повечето предприемачи разпродават на зелено, завършват сградите си, но после се покриват, когато възникват неуредици и някой трябва да плати, за да ги поправи.

През 2013 г. предприемачът Ганчо Ханджиев изгражда комплекса, който се намира зад старите Руски гробища в близост до новия четирилентов път, който се прави към кварталите „Зона В“ и „Бузлуджа“. „Още като се нанесохме, видяхме, че има проблем, защото блокът се превръща в блато, а водата се усилва при всеки дъжд. Търсили сме многократно предприемача – писали сме писма, както на него, така и на Община Велико Търново и строителния му надзор. Ефектът е нулев. Принудихме се да пращаме писма, защото спря да си вдига телефона. Така се гоним вече пета година. Междувременно гаранцията за първия вход изтече, а за този, в който живея аз, остават няколко дни, но не виждам какво може да се случи. След срока ремонтите, които не са евтини и са по вина на изпълнителя, ще останат за наша сметка“, обобщава сложния казус Галя. „Борба“ също направи няколко неуспешни опита да се свърже със строителя.

ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО КОМЕНТИРАХА, ЧЕ КАЗУСЪТ НЕ Е ОТ ТЯХНАТА КОМПЕТЕНЦИЯ. Така единственият вариант на обитателите е да заведат колективен иск срещу изпълнителя на сградата, каквото и възнамеряват да направят. Под отговорност чрез съда ще поставят и надзорната фирма, защото смятат, че контролът по изпълнението на проекта не е коректен.

Законът урежда т.нар. гаранционни срокове за строителните и монтажни работи, които имат за цел да защитят потърпевшите, да осигурят нормално функциониране и ползване на завършените строителни обекти и отстраняване на скритите дефекти след приемането им и въвеждането им в експлоатация.

Принципът е следният: ако в установения от закона срок възникне дефект в построения обект, се ангажира отговорността на строителя. В закона са установени минимални гаранционни срокове, чиято продължителност зависи от обекта на строителство. Така например за всички видове новоизпълнени строителни конструкции на сгради и съоръжения, включително и за земната основа под тях, гаранцията е 10 години. За възстановени строителни конструкции на сгради и съоръжения, претърпели аварии – 8 години; за хидроизолационни, топлоизолационни, звукоизолационни и антикорозионни работи на сгради и съоръжения в неагресивна среда – 5 години.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка авторът

 

 

 

Един коментар за “Предприемач изоставил комплекса си в блато, крие се, докато изтича гаранцията му

  • 04.07.2019 в 15:50
    Permalink

    Надзорниците както Големия използва фразата са „Пунта Мара“ …има ги ,ама за какво?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!