61 четения

Шестима математици от старата столица спечелиха медали от международен математически турнир

 

ШЕСТ ДЕЦА ОТ ДВЕ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УЧИЛИЩА СПЕЧЕЛИХА МЕДАЛИ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР „МАТЕМАТИКА БЕЗ ГРАНИЦИ“, който се е провел в Несебър. ОУ „П. Р. Славейков“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ са двете търновски училища, които са изпратили ученици на математическата олимпиада, и всички деца са се върнали с отличия.

Виктория Гроздева, която догодина ще бъде във втори клас, е спечелила сребърен медал. Със сребро се е върнал и Александър Илиев, който ще бъде третокласник. Велина Костадинова, която ще бъде в шести клас, е спечелила бронзов медал. Велина има вече пет поредни участия в турнира и всяка година се връща у дома с медал. И тримата са възпитаници на ОУ „П. Р. Славейков“.

СЪС СРЕБЪРНИ МЕДАЛИ СА СЕ ВЪРНАЛИ И ДРУГИТЕ ТРИМА ТЪРНОВСКИ УЧАСТНИЦИ В СЪСТЕЗАНИЕТО, които са ученици на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. На крачка от златото са останали Тодор Зеленков, който догодина ще бъде в седми клас, Теодор Тодоров, който вече е завършил началното си образование и ще е в пети клас, и Никола Божков, който ще бъде шестокласник.

И тримата участват за поредна година в „Математика без граници“ и винаги имат медали от финалния турнир. Най-малкият – Теодор, се състезава още от първи клас и няма година, в която да не е успял да се качи на почетната стълбица. Освен това и тримата редовно участват във всички математически турнири в страната – Математическо кенгуру, „Салабашев“, „Черноризец Храбър“, и от всички тези състезания печелят отличия.

Турнирът в Несебър е финалът на състезанието „Математика без граници“. До него достигат само най-добрите математици, които през годината са участвали и в трите предварителни кръга – есенен, зимен и пролетен. Тази година състезателите са били 1200 деца от първи до 12 клас от 15 държави в целия свят.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

 

Един коментар за “Шестима математици от старата столица спечелиха медали от международен математически турнир

  • 04.07.2019 в 13:57
    Permalink

    Уважаема г-жо Боянова, можеше да проучите, че квотата за участие на ОУ „П.Р. Славейков“ е 1 дете. Останалите две деца – Виктория Гроздева и Александър Стоянов са си спечелили допълнителни квоти за участие в отделно състезание проведено на 20.04.2019 г. в гр. Стара Загора. Квотата за ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ не е 1 дете. Нека да не омаловажаваме труда на децата от ОУ „П. Р. Славейков“, те също имат добри постижения в Европейско кенгуру и други.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!