119 четения

Теодора и Александра Даскалови станаха стипендианти в Американския колеж в София

С ПЪЛНИ СТИПЕНДИИ ЩЕ УЧАТ ОТ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА В АМЕРИКАНСКИЯ КОЛЕЖ В СОФИЯ ДВЕТЕ ТАЛАНТЛИВИ БЛИЗНАЧКИ ТЕОДОРА И АЛЕКСАНДРА ДАСКАЛОВИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Момичетата са успели да се преборят за две от четирите стипендии, които училището дава при приемането на всеки нов випуск. Иначе обучението в престижния колеж е платено.
Теди и Алекс завършиха тази година основното си образование в СУ „Емилиян Станев“ , където са пълни отличнички. Стипендията на Теди е „Обербауер“, а на Алекс е „Гипсън“. И двете стипендии се финансират от фондация Tianaderrah със седалище в Ню Йорк. Момичетата ще ги получават през всички години на своето обучение, стига да поддържат успех от 5,25, казва майка им Петя Георгиева.
През дълго и тежко кандидатстване са минали Теодора и Александра, за да спечелят стипендиите. Момичетата са държали приемни изпити, ходили са на интервюта и събеседвания. Последното им интервю е било с президента на колежа и е било изцяло на английски език, което е и най-трудното сито по пътя за стипендиите.
През първата година момичетата ще учат предимно английски език, ще си изберат профил в 9 клас. На този етап и двете се колебаят между специалностите „Физика, астрономия и математика“ и „Химия и биология“. Докато са в колежа Александра и Теодора ще имат възможност да избират и измежду много извънкласни дейности и ще продължат да свирят на пиано, което е тяхната голяма страст. „Именно заради това избрахме Американския колеж, защото ще могат и да учат предметите, които харесват, и да свирят на пиано. А и това училище е в топ пет на най-добрите средни училища в България в момента. Там обучението е по българската и по американската система и накрая учениците получават и българска, и американска диплома“, допълва още Петя Георгиева.
Алекс и Теди свирят на пиано от шестгодишни и печелят награди от национални и международни конкурси. И двете имат отличия и по математика, която е сред любимите им предмети. Освен това няколко години двете близначки са сред носителите на стипендиите „Бербатов“.
Участвали са майсторския клас на доц. Ростислав Йовчев, който е преподавател по пиано в Националната музикална академия. Свирили са в българското посолство в Рим. Тази година, освен в Американския колеж, са кандидатствали и в Музикалното училище в София, където също са приети. Но въпреки огромната си любов към музиката, Алекс и Теди са избрали колежа.
Като много малки, Алекс и Теди са танцували балет, после сменили танците с тенис, програмиране, английски и китайски. По стъпките им вече върви и малката им сестра Кристиана Даскалова, която също учи в СУ „Емилиян Станев“ и печели награди с рисунките си.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!