82 четения

Търновец създаде проспериращ магазин за вино и дегустации в сърцето на Лондон

Христо Христов мечтае да изгради винена империя из цял свят

 

ЗАМОЖНИ СЕМЕЙСТВА И ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ В ЛОНДОН ПАЗАРУВАТ ОТБРАНИ ВИНА ОТ МАГАЗИНА НА ТЪРНОВЕЦА ХРИСТО ХРИСТОВ. Вече четири години търговският му обект привлича клиентела в мегаполиса и се радва на добър имидж. 35-годишният нашенец съвсем сам основал бизнеса си и отчита успеха на своето голямо упорство и амбиция за реализация напук на всички, които не вярвали в потенциала му. Според него критиките и подценяването от страна на околните трябва да действа като мотивация на всеки, дръзнал да живее по собствени правила и мироглед. Още помни как чичо му го хулел и му казвал: „Няма да стане човек от теб, ще ядеш асфалт“, защото не пожелал да учи икономика. Всъщност цялото му семейство също било против това Христо да завърши университета по хранителни технологии в Пловдив и да вземе диплома за експерт по вината. Точно това бил обаче повратният момент в живота му, благодарение на който открил посоката за успеха.

„Израснал съм в консервативно семейство. Родителите ми имаха план за мен и двете ми сестри. Момичетата изпълниха волята им, но аз като по-буен и свободолюбив не се подчиних на идеята да стана икономист или счетоводител. Не си представях живота зад бюро и по цял ден с елката. Мои приятели ме запалиха по хрумването да стана технолог винар и кандидатствах в Пловдив. Майка ми и баща ми отказаха да плащат следването, но аз заминах. Работех и учех, за да се издържам“, разказа Христо.

Точно през тези години си дал сметка, че може да оцелее при всякакви условия, и мислено начертал пътя си в живота. След като се дипломирал, веднага заминал за Англия, където се установил при познати. Първоначално работел в магазин за подправки, след това във фирма от сферата на почистването, после бил барман, сервитьор и т.н. Не се срамувал да върши неквалифициран труд, защото британските работодатели плащали добре и успявал да спести за заветната си цел – собствен магазин.

След много ограничения и икономии успял да отвори мечтания търговски обект. Съвсем сам наел помещение, което ремонтирал и обзавел. Свързал се с най-популярните изби в Англия, за да му доставят от продукцията си, и лека-полека осъществил контакти и с дистрибутори, които внасят на острова известни вина от други страни.

В момента в магазина му се предлагат над 500 вида вина – червено, бяло, розе и дори оранжево. В листата задължително присъстват напитките, отличени на съответното годишно издание на конкурса London Experts in Wine Awards. Най-голямата му гордост са няколко бутилки на 120 години.

„Селектирал съм най-любопитните вина с идеята всеки път клиентите да попадат на нещо ново, което да ги връща обратно тук. Винаги, преди да поръчам доставки, сам дегустирам напитките, за да се убедя в качествата им. Аз съм перфекционист и ако имам минимални колебания – отказвам поръчките“, увери Христо.

Търновецът организира специални събития в магазина, на които се правят презентации на отбрани колекции. Тогава гостите могат да вкусят напитките и да похапнат гурме специалитети. Ако съответната реколта има някаква интересна история, непременно се акцентира на това.

Следващата голяма цел на Христо е бизнесът му да се разрасне и да отвори свои обекти по цял свят. Планира това да се случи до пет години, защото шеговито казва, че смята на 45 години да се пенсионира, като преди това се задоми и се сдобие с деца. Дотогава трябва да създаде своята винена империя, както я нарича, от която да издържа семейството си и да му осигури финансово спокойствие.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Търновец създаде проспериращ магазин за вино и дегустации в сърцето на Лондон

  • 04.07.2019 в 14:06
    Permalink

    Чудесно чакаме такъв магазин и във Велико Търново. Труда винаги се възнаграждава. Успех.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!