10 начина да се харесате на катаджиите

Почти всички рано или късно се сблъскваме с представители на КАТ. Понякога неправилното ни поведение провокира представителите на властта към неадекватни и противоречиви действия. Затова трябва да помним, че те също са хора и като такива искат човешко отношение. Ето ви 10 начина да си спечелите уважението на КАТ:

1. Полицейските коли

Ако видите кола на КАТ, задължително се приближете. Внимателно я огледайте от всички страни, поинтересувайте се колко харчи, балансирани ли са ú гумите, с качествен бензин ли е. И най-важното – не се стеснявайте! Това е кола на държавна служба, значи е купена и с ваши пари, пише webmiastoto.com. Поинтересувайте се не им ли трябва сътрудник, който временно да кара автомобила – може и да им трябва и да ви предложат да извършите малък тест драйв.

2. Поведение на пътя

Сътрудниците на КАТ са пример за подражание на всички. Ако объркате пътните знаци, настъпите непрекъсната линия или минете на червено, се огледайте наоколо – може би има катаджия, който ще ви каже къде сте сбъркали и какво трябва да направите, за да ви се размине.

3. Платете си допълнителните услуги

Покрай основните си служебни задължения, служителите на властта се отнасят с любов към автолюбителите и транспортните им средства. Понякога с помощта на специално (скъпо) оборудване те проверяват с точност вашия скоростомер. Задължително благодарете на катаджията, който ще ви покаже цифра върху монитора на своя уред. Сверете показанията му с вашия скоростомер. Ако откриете несъответствие, си платете за тази евтина услуга – все пак уредът е скъпо, поддръжката му също.

4. Поздравете

Палките, които носят катаджиите, са своеобразен символ на властта. Оценете по достойнство, когато пътният полицай ви помаха с палката си – задължително го приветствайте в отговор. Възможно е полицаят да ви отдаде чест.

5. Правилата на добрия тон

Катаджиите са на вид сурови, но всъщност много изискани хора. Те са много придирчиви към дрехите на шофьорите, към мястото им на работа, заплащане и т.н. Забелязано е, че много пъти полицаите не са безразлични дори към миризмата от устата. Погрижете се за нея предварително с ментови бонбони – може пък някой катаджия да ви покани на гости.

6. Проверката на документи

Катаджиите са много загрижени за водачите. Те се радват на всяка възможност да направят добро. Проверете го лично. Когато ви поискат документите, пробвайте да кажете, че сте ги забравили и ще видите каква щастлива усмивка ще озари лицето на полицая. Така ще има и възможност да ви бъде полезен – например да транспортира автомобиал ви до охраняем паркинг, за да не го откраднат. Показвайки “намерените” документи, вижте как щателно ги изучава представителят на КАТ. Може би ще намери как да ви направи добро по още някой начин.

7. Идентификация на личността

Катаджиите обичат изненади и шеги. След като предоставите своите документи за проверка, опитайте се да развеселите униформения – направете някоя забавна физиономия или изплезете език – с други думи опитайте се да превърнете идентифицирането на личността ви в жив и увлекателен процес. Навярно полицаят ще оцени вашето старание и ще отговори с взаимност.

8. Демонстрация на аптечка

Катаджиите често се тревожат за здравето на водачите. Затова преди да покажете аптечката си на униформените, се опитайте да го успокоите с демонстрирането на различни медицински уреди – като уред за измерване на кръвно налягане, стетоскоп, устройство за цитонамазки, свещи за хемороиди, а също и масажно кресло. Разкажете им за здравето си, а също и за здравето на своите близки. Покажете на полицаите данните на вашите изследвания – и едва след това им извадете аптечката. Може би пътните полицаи ще искат и те да си направят изследвания.

9. Плащането на глоба

Трябва да се отбележи, че сумата на глобата е правопропорционална на количеството време, прекарано с катаджията – затова направете загубата му на време по-приятна: поддържайте общ разговор, поговорете за заплатата му, вашите данъци и ситуацията в страната. Възможно е катаджията да се окаже интересен събеседник.

10. Снимка за спомен

В момента на предаване на законната глоба незабелязано се щракнете с катаджията за спомен. Радостта на униформения от видяната снимка-емпромптю може да споделите също с неговите колеги и началство, като изпратите снимката до централата на КАТ. Възможно е от приятната изненада катаджията да се просълзи…

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.