245 четения

Александра Даскалова – единственият седмокласник от областта със 100 точки по математика на външното оценяване след 7 клас

ОУ „Бачо Киро” – В. Търново, с фантастично постижение по български език и литература, оглавява класацията и по математика

 

АЛЕКСАНДРА ДАСКАЛОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ СЕДМОКЛАСНИК ОТ ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ПОСТИГНАЛ МАКСИМАЛНИЯ БРОЙ ТОЧКИ ПО МАТЕМАТИКА НА НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ. Александра завърши седми клас в СУ „Емилиян Станев“ и от следващата година ще е ученичка в Американския колеж в София, където тя и сестра й Теодора Даскалова са приети със стипендии.

1769 седмокласници са се явили на теста по математика и 1703-ма на външното оценяване по български език и литература. На теста по роден език няма ученик, който да е постигнал резултат от 100 точки, показва анализът на Регионалното управление на образованието във Велико Търново.

51,32 ТОЧКИ Е СРЕДНИЯТ РЕЗУЛТАТ НА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА и той ги подрежда на 10-о място в класацията за страната. В сравнение с миналата година обаче сегашните седмокласници са доста по-добри по роден език. Миналата година средният резултат е бил 46,29 точки.

От всичките 1703-ма седмокласници, които са се явили на този тест, 30 момчета и момичета имат над 90 точки, 133-ма имат под 16 точки, което според старата скала за превръщането на точките в оценки означава, че тези ученици са се справили за „среден”. И един се е справил като за… 0 точки.

ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново е на първо място по успех в националното външно оценяване за 7 клас с резултат от 69,57 точки, което е фантастично постижение, коментира началникът на РУО инж. Розалия Личева. Втори са седмокласниците на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Следват възпитаниците на СУ „Емилиян Станев“, на ОУ „П. Р. Славейков“ и ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица. Сред училищата с добри резултати са и децата на школото в село Първомайци.

За съжаление, има доста училища, които са с резултат доста под средния за областта. Но пък само две школа са записали среден брой точки под 11 от теста по роден език.

1769 са седмокласниците, които са се явили на националното външно оценяване по математика. Средният им резултат е 29,45 точки при среден резултат за страната 33,64 точки. Миналата година учениците са постигнали 31,27 точки по математика, припомня статистиката на РУО.

Освен Александра Даскалова няма друг ученик с максимален резултат от 100 точки. Момчетата и момичетата, постигнали над 90 точки, са 16, тези с под 16 точки са 551.

ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново оглавява и тази класация с резултат от 57,29 точки. Следва училището в Килифарево, което има резултат от 42,25 точки. После са учениците на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, „Емилиян Станев“, горнооряховското ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Димитър Благоев“ в старата столица и „Н. Катранов“ в Свищов.

21 училища имат среден резултат под 16 точки. На дъното с по 10 точки са училищата във Водолей, Писарево, Алеково и Батак.

„Тепърва предстои да направим анализ на резултатите. Това, че по български език и литература децата са по-добри, е обяснимо, защото през последните години наблягахме на грамотността, взехме мерки за това децата да четат с разбиране. Но явно това се е отразило на математиката. Затова следващите години ще засилим и работата с учителите по математика“, коментира Розалия Личева. И допълва, че всички резултати вече са качени в сайта на Регионалното управление на образованието. Там родителите могат да видят къде точно се намира тяхното дете според натрупаните точки и колко ученици има преди него.

„Нека родителите не се опитват да превръщат точките в оценки. Това не е нужно за формирането на бала и кандидатстването. Дори оценките от дипломите тази година ще бъдат превърнати в точки“, обяснява още Розалия Личева.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *