Бебе морска свиня стана сензация в социалните мрежи

Бебе морска свиня – застрашен от изчезване вид морски бозайници, стана сензация в социалните мрежи, откакто ветеринари го хранят с биберон в морето край тайландския бряг, предаде Франс прес.
Бебето морска свиня, кръстено Мериам, бе открито на плаж през месец май. То бе на едва 6 месеца, докато отбиването обикновено става на 18-месечна възраст.
Ветеринари от Центъра по морска биология на остров Пукет се погрижиха за него. Те отбелязаха, че човешката дейност и по-специално риболовът са виновни бебето морска свиня да бъде отделено от майка му.
„Екземпляри от вида често са наранявани от перките на двигатели на морски съдове и са ловувани заради месото им“, се казва в информация, качена на сайта на Световния фонд за дивата природа. „Хабитатите му се свиват вследствие на туризма, замърсяването и урбанизацията по крайбрежието.“
Откакто тайландските ветеринари започнаха да пускат снимки на Мериам в социалните мрежи, бебето морска свиня се превърна в сензация.
„Мериам привлече вниманието на тайландците към защитата на морските бозайници, океаните и природата“, заяви ветеринарят Патхомпонг Конгит.
Най-голямото безпокойство е свързано с храненето на бебето морска свиня. „То засега може да се храни единствено с високи морски треви, но постепенно започва да търси и водорасли на по-голяма дълбочина“, поясни ветеринарят.
Женските екземпляри кърмят малките си, докато плуват, а това не може да бъде имитирано от ветеринарите. „Държим Мериам с ръце, докато й даваме мляко, и след това я оставяме да плува“, разказа Конгит. Екипът му предвижда да се грижи още година за малкото. За целта използва кану, кръстено Оранжева майка. То е оранжево, за да може Мериам да го следва, докато се учи да плува.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *